Kezdőlap»Sport»Edzés»15 Legnagyobb hiba, amit elkövethetsz mikor újévi fogadalmat teszel

15 Legnagyobb hiba, amit elkövethetsz mikor újévi fogadalmat teszel

0
Megosztások
Pinterest WhatsApp

Futás

Ne ess bele ezekbe a fitnesz hibákba, fókuszálj a céljaidra.

Hány újévi fogadalmat tettél, amit be is tartottál?

Valószínűleg nem túl sokat, tekintve, hogy csak az emberek 8%-a tartja be újévi fogadalmát.

De miért van ez?

Tényleg olyan nehéz betartani az újévi fogadalmakat?

 

Nem kell, hogy a fogadalmak betartása nehéz legyen, szóval legyen ez az év más, mint az eddigiek. Az őrültség definíciója az, hogy ugyanazt csinálod újra és újra, és más eredményeket vársz, szóval térjünk ki a probléma gyökeréhez, és derítsük ki, mi az oka annak, hogy nem tudod teljesíteni a céljaidat.

 

Az alábbiakban felsorolunk néhányat a sikertelen újévi fogadalmak leggyakoribb okai közül.

futás

  1. Rossz társaságba keveredtél

 

Ha olyan emberekkel veszed körül magad, akik hasonló célokat szeretnének elérni, mint a tiéd, akkor könnyebben tudsz szintet lépni.

 

Ha az lenne a célom, hogy jobb erőemelő legyek, akkor nem lenne értelme olyanokkal lógnom, akik nem edzenek súlyokkal. Olyan emberek közé szeretnél kerülni, akik kétszer olyan erősek, mint te, és tudják, hogyan lehetsz jó edzőpartner.

 

Ha így tesz, sokkal gyorsabban éred el a céljaid.

Futás

  1. Nem jutalmazod magad

 

Ünnepeld meg a kis győzelmeket is; soha ne felejtsd el, milyen messzire jutottál. Aki a kicsit nem becsüli, ugye…. Mindig ismerd fel az erőfeszítést, ami teszel, ne okozz magadnak csalódást. Ez legyen a mindennapi motivációd ahhoz, hogy tovább folytasd. 

Futás motiváció

  1. Táplálkozás figyelmen kívül hagyása

 

Eredményeinek 80 százaléka az étrendből származik. Bármi legyen is az elhatározásod, az étkezésedhez való komolyabb hozzáállással a következő szintre léphetsz. 

 

Figyelj oda az étkezésedre, bármely táplálkozási stratégia is válik be nálad. Egyél, hogy élj, ne azért élj, hogy egyél.

Futás Motiváció

  1. Nem kérsz segítséget

 

Egyáltalán nincs azzal gond, ha kikéred egy szakértő véleményét, vagy segítséget kérsz. Találd mág a számodra megfelelő edzőt akár a teremben, akár online és hidd el együtt még könnyebben eléred majd a céljaid.

 

Ha valaki kidolgoz egy tervet az Neked, az segíthet abban is, hogy kevésbé csapongj. Néha egyszerűbb végrehajtani egy tervet, amit összeállítottak Neked, ahelyett, hogy megpróbálnád mindenben a saját utadat járni.

 

Egy jó edző segíthet leküzdeni a kétségeket és könnyebben átsegíthet a mélypontokon. 

FUTÁS mozgás

  1. Ne vessz el a részletekben

 

Mindenképp jó dolog egy részletesen kidolgozott terv, de próbálj meg nem elveszni azokban, fókuszálj a célra, hogy azt minél hatékonyabban tud teljesíteni. Határozd meg a célokat és próbáld meg azokat elérni.

 

Alapozd meg a célokat és a stratégiát, végezz kutatást. 

Határidő

  1. Határidők kihagyása

 

A határidők és a befejezési dátumok meghatározása sürgető érzést ad, és ez a sürgetettség lehet az, amire szükséged van.

 

Ha meghatározatlan mennyiségű időt adsz magadnak valaminek a megvalósítására, valószínűleg halogatni fogod, vagy nem tartod majd olyan szorosan be.

 

Ha megvan a határidő, olyan dolgokra kényszeríted magad, amelyeket általában nem tennél meg olyan gyorsan.

  1. A kudarctól való félelem

 

Semmi gond nincs azzal, hogy félsz a kudarc lehetőségétől. Sőt, ez még jó is lehet. Ha kudarcot vallunk a dolgokban, az erőteljes tanulási kísérletté válik.

 

Amikor Thomas Edison megalkotta az izzót, több mint 1000 alkalommal kellett tökéletesítenie azt. Ezt tartsd szem előtt, amikor elbizonytalanodsz.

  1. Nem követed az eredményeket

 

Nagy szószólója vagyok az edzés- és étkezési napló használatának. Ez a két eszköz rendkívül fontos mindenkinek, aki eredményeket szeretne elérni.

 

Ha minden részletet leírsz az edzésről és a táplálékfelvételről, akkor könnyen észreveheted az esetlegesen elkövetett hibákat, és látni fogjod, hogy mi hoz eredményt.

 

A tested a saját tudományos kísérleted, a naplóid pedig a laborjelentéseid.

 

Napló nélkül honnan tudod, hogy valóban működik-e, amit csinálsz?

  1. Légy türelmes

 

Ez kéz a kézben jár azzal, hogy nem tűzünk ki világos és határozott célokat, de a folyamat siettetése egy biztos módja annak, hogy felkészüljünk a kudarcra. Valljuk be: mindenki gyors megoldást akar, és egyik napról a másikra eredményt elérni. A probléma az, hogy az eredmények ebben az esetben nem lesznek tartósak.

 

A hosszan tartó eredmények érdekében időt kell fordítani az út minden lépésére.

 

Gondolj bele: Hány embert ismersz, aki egy hónap alatt 30-40 kilót fogyott le? Biztos vagyok benne, hogy legalább, hogy maximum egyet. Lehet, hogy ez nagyszerűen hangzik, de valójában hány embernek sikerült megtartania a 30 vagy 40 kilós súlyveszteséget hosszú távon is?

 

Ha rászánod az időt, és beosztod ezt a fogyást egy éven keresztül, az fokozatosabb tartós fogyáshoz vezet. Több életmódbeli technikát alkalmazz, ahelyett, hogy egy hónapig szenvednél.

  1. Túlgondolás

 

Beszélni bármiről lehet, inkább csináld! Ne tartozz azok közé, akik csak azt mondják: „Ezt fogom csinálni, vagy azt fogom csinálni”. Ne csak beszélj róla, csináld is. Ha azt a célt tűzöd ki magad elé, hogy jól izmosabb légy, akkor igenis menj el az edzőterembe és kezdj el mozogni. 

 

A célokat nem a remények és az álmok érik el.

  1. Nincs kivel edzeni

 

Egy dolog kitűzni egy célt, de egy másik dolog követni azt. A legtöbb ember azért bukik el, mert nincs aki elszámoltassa. 

 

Ez az oka annak, hogy az emberek felvesznek edzőket és online edzőket, nem arról van szó, hogy nem tudják, hogyan kell edzeni, csak szükségük van valakire, aki motiválja és előretolja őket, és a következő szintre lépteti őket.

  1. Vállalhatatlan célok kitűzése

 

Fontos, hogy a legfőbb célt, több kis célon keresztül valósítsuk meg. Ez segít megőrizni a motivációt, és kitartani a végső cél felé. Ha azt a célt tűzöd ki, hogy havonta 4 kiló zsírt fogyj, akkor bontsd le azt heti fogyás célokra. 

 

A kisebb, elérhetőbb célok szórakoztatóbbá teszik az egész folyamatot, mert sokkal gyorsabban érheted el ezeket a mérföldköveket.

  1. Következetlennek lenni

 

Őszintének leszek, utálom az újévi fogadalmakat. Ez arra készteti az embereket, hogy hatalmas célokat tűzzenek ki maguk elé, amiket csak nagyon kis arányban érnek majd el.  

 

Ha van egy problémád, amin változtatni szeretnél, vagy egy célod van, amit el szeretnél elérni, azonnal el kell kezdened! Nincs idő olyan változtatásra, mint a jelen. Ha egy bizonyos időpontig vársz, az nem könnyíti meg a folyamatot, és nem ad több akaraterőt.

 

Kezdd el most és hajtsd is végre.

  1. Nem maradsz fókuszált

 

Nem hatékony, ha az emberek több célt tűznek ki maguk elé. A „formáljuk meg a hasam/ hátam/ a vádlim és a karom” túl sok ahhoz, hogy egyszerre vállalható legyen. Ezt tartsd szem előtt:

 

F- Follow  (Kövess)

 

O- One     (Egy)

 

C- Course (Folyamatot)

 

U- Until      (Amíg)

 

S- Successful (Sikerül)

 

Ha a cél a testrészek kidolgozása, akkor ezt a célt mini célokra kell felosztanod. Válassz havonta egy testrészt, és fordítsd arra a teljes figyelmedet. Amikor az elmédben túl sok a cél, akkor el fogod veszteni a valódi fókuszt. 

  1. Irreális célok kitűzése

 

Hallottam néhány őrült elhatározást, mint például: “40 kiló zsírt szeretnék leadni egy hónap alatt.” Az irreális célok kitűzése nagyon frusztrálttá tehet, ha nem tudod elérni azokat.

 

Bár jó nagy célokat kitűzni, azt javaslom, hogy ezeket kisebb, elérhető célokra bontsd le.

 

Például: „40 kiló zsírt szeretnék leadni havonta 10 hónapig.” Havi 4 kg sokkal elérhetőbb és sokkal könnyebben felvállalható.

Menj és vedd meg mielőbb a Fitness bérleted a Life1wellness-be!

Előző bejegyzés

Miért megy egyre rosszabbul a futás?

Következő bejegyzés

16 hiba, amit elkövethetsz mikor újévi fogadalmat teszel, és hogyan kerüld el?