Kezdőlap»Sport»Edzés»A legjobb női futócipő 2022 – laboratóriumban és úton tesztelve

A legjobb női futócipő 2022 – laboratóriumban és úton tesztelve

A gyártók zászlóshajói a 2022-es évre

0
Megosztások
Pinterest WhatsApp

Bármi legyen is a futási célod, legyen az 10km vagy az első maraton, a megfelelő futócipő megtalálása segíthet a cél elérésében. A női futók számára a megfelelő cipő megválasztása – egy jó futósportmelltartóval együtt – segíthet a teljesítmény növelésében.

Mi a különbség a férfi és a női láb között – miben különböznek a női futócipők?

Amikor a férfi és női futócipők közötti különbségről van szó, először a lábforma változataival kell foglalkoznunk. A legnagyobb különbség a női és a férfi láb között a sarok és a lábfej viszonya, vagyis a láb „gömbje”. A nők sarka általában keskenyebb, ebből ered a legfőbb különbség.

Kate Bednarski biomechanikus tanulmánya szerint a rendkívül versenyképes női futók (akik heti 50 kilométert vagy többet futnak) általában magasabb ívvel és keskenyebb sarokkal rendelkeznek, mint az átlagos nők.

Mire figyeljenek a nők a futócipő kiválasztásakor?

Ahhoz, hogy megtaláld a lábadhoz tökéletesen illő cipőt, tesztelj több márkát különböző méretekben. Gyakran az is jó ötlet, hogy kipróbálod a gyaloglást, mielőtt elköteleznéd magad egy bizonyos cipő mellett, hogy kiderüljön, szükséged van-e extra támogatásra az edzéshez. A lábujjaknak elegendő hely kell, és a sarkak nem csúszkálhatnak.

Miért könnyebbek és puhábbak a női futócipők?

Először is, a női cipőket csoportosíthatjuk néhány olyan jellemző alapján, amelyek vonatkozhatnak rád, vagy nem. Lehetséges, hogy inkább a „férfi” cipőt részesíted majd előnyben, mint ahogy néhány férfi is kényelmesebben érzi magát egy „női” cipőben. A cipők dizájnja csak az általános adottságokon alapul, például, hogy a nőknek kisebb az izomtömege, mint a férfiaknak, és ennek következtében általában kisebb a súlyuk. Emiatt a női cipők gyakran könnyebb és puhább középtalppal rendelkeznek, ami az ütést hivatott csillapítani a leérkezéskor.

Hogyan futnak másként a nők?

A kutatók azt is megállapították, hogy mivel a nők csípője általában szélesebb, mint a férfiaké, a lábuk nagyobb valószínűséggel a cipőtalp külső éle felől csapódik a talajhoz . A láb ebből fakadó befelé gördülését pronációnak nevezik, ami megmagyarázza, miért gondolják, hogy több nő pronál, mint férfi. Egyes női futócipők ezt a megnövekedett terhelést a talp alátámasztására használt különböző anyagokkal követik le.

Melyek a legjobb női futócipők a piacon?

Ezen cipők egy része új, míg mások már kiváló eredményeket értek el. Lássuk a győzteseket!

1. Hoka One One Rocket X

Versenynapra a legjobb

 

Hoka One One Rocket X

Ha olyan cipőt keresel, amely segít megnyerni a kupát, ne keress tovább. Ez az egyik legkönnyebb cipő a Hoka sorozatban, alacsony, kényelmes és vékony szénszálas lemezzel rendelkezik. A méretezés uniszex; válaszd a normál futócipő méretedet.

Előző bejegyzés

Neymar a legdrágább focista a világon

Következő bejegyzés

Nyúlcipő, avagy a futás reneszánsza