Kezdőlap»Egészséges»Amit nem kerülhetsz el, ha sportolni szeretnél: fehérje bevitel

Amit nem kerülhetsz el, ha sportolni szeretnél: fehérje bevitel

0
Megosztások
Pinterest WhatsApp

welovesport.hu

A sportolók fehérje szükséglete magasabb mint a nem sportoló embertársaiké.

Amíg egy nem sportoló napi fehérje szükséglete 0,8 g/kg minden nap, ami több tényezőtől függően a teljes energiaszükséglet 10-35%-a. A szakirodalomban eltérő értékeket olvashatunk, de a sportolók 1,3 k/ kg körüli a napi fehérje szükséglete.

Különbség van a különböző sport típusok között, a rezisztenciaedzést végzőknek 1,3 g/kg, míg az állóképességi sportot űzőknek általában 1,1 g/kg lehet.

Több kutatás eredménye kimutatta, hogy a rezisztencia edzések megemelik a fehérjehasznosulás hatékonyságát, ennek következtében a rendszeresen sportolók napi szükséglete csökken, más kutatásoknak az lett az eredménye, hogy a fehérjeigény magasabb lett.

Súlyemelőknek 1,2 – 2 g/kg közötti napi fehérjebevitel javasolt, a megfelelő energiaellátottság mellett.

Lehetővé kell tenni azt, hogy az edzések alatt és után, a fehérjék az izom építésére és regenerációjára használódnak fel ne energiaszolgáltatásra, ehhez az szükséges, hogy a sportolók energiaellátottsága optimális legyen. Az edzési napokon 500-1000 kcal-val szükséges megemelni az energiabevitelt ennek érdekében.

A grillezett fehér húsok, salátával, rizzsel javasoltak, hiszen alacsony a zsírtartalmuk és szénhidrátban, fehérjében gazdagok. Az edzés után minél hamarabb szénhidrátban és fehérjében gazdag étel fogyasztása javasolt, az izomnövelés és a regeneráció elősegítése érdekében.

Fontos!

Mielőtt elkezdenél fehérje termékeket fogyasztani olvass utána mert nagyon nagy a választék a piacon és nagyon nem mindegy mivel kezded. Kérd ki egy szakember véleményét!

welovesport.hu

 

Előző bejegyzés

Amit mindenképpen tudnod kell, a futás jótékony hatásairól

Következő bejegyzés

Néhány szempont, amit mindenképpen gondolj át, ha azon gondolkozol, hogy a te sportod a futás lesz!