Kezdőlap»Sport»A Táplálékkiegészítő – mi mire való, és mikor kell használni?

A Táplálékkiegészítő – mi mire való, és mikor kell használni?

0
Megosztások
Pinterest WhatsApp

Táplálékkiegészítők – mi mire való, és mikor kell használni?

Ma már tudományosan kifejlesztett táplálékkiegészítők sora áll rendelkezésünkre, hogy a testedzés mellett a szintén kiemelten fontos étkezést is tökéletesítsük.

A sporttal járó energiabeviteli igény nagyon fontos része a fejlődésnek, ezért érdemes mindent megtenni azért, hogy megfelelően kiegészítsük a táplálkozásunkat. És erre ma már bőséggel meg is van a lehetőség, de nem mindegy, hogy mi mire való, és mit mikor juttatunk be a szervezetünkbe. Ám a legfontosabb, hogy minden táplálékkiegészítő használata előtt konzultáljunk szakemberrel, és kérjük ki kezelőorvosunk tanácsát is, hogy ne csak a céljainkat, de az egészségünket is szolgálják.

Multivitamin

Ezen a téren egyszerű a helyzet, hiszen a szervezetünknek mindig szüksége van vitaminokra, és természetesen a legjobb, ha az optimális szintet kiegyensúlyozott étrenddel érjük el. Azonban nem könnyű minden nap megfelelő mennyiségű gyümölcsöt, zöldséget fogyasztani, és bizonyos vitaminok esetében néha még ez sem elég. Erre találták ki a multivitaminokat, fogyaszd naponta, hogy ellásd a napi vitaminokkal a szervezetedet.

Kálcium, magnézium, nyomelemek

A vitaminokhoz hasonlóan a teljesítmény növeléséhez, de úgy alapból az egészséges életmódhoz hozzátartoznak az alapvető nyomelemek, testednek nem mindegy, hogy mennyi vas, cink, jód, vagy akár szelén bevitelére van lehetőség. Az izmok fejlesztése mellett ugyanakkor érdemes a csontokra is gondolni, a kálcium napi bevitelével megelőzhetjük a csontritkulást, a magnéziummal pedig a stressz mellett például a vérnyomás szabályozásáért is, az izmok és idegek megfelelő működéséért is tehetünk. Ugyanakkor nem mindegy, mikor juttatjuk be például a magnéziumot, szakemberek szerint kerüljük más gyógyszerek, vagy akár vitaminokkal való szedését, mert előfordulhat elvesztjük a hatóanyagot. Az edzés szempontjából érdemes akár kettészedni a napi adagot, és edzés előtt és után beszedni.

Fehérje

Az izmok fejlődéshez nagyon sok fehérjére van szüksége a testünknek. Ezt nagyon nehéz természetes módon bejuttatni, magyarul annyit enni, amely fedezi a maximális haladáshoz szükséges proteinbevitelt. Az étkezés mellett azonban kiváló fehérjealapú táplálékkiegészítők állnak rendelkezésre, megválaszthatjuk a fehérje forrását, és már nem csak por formájában elérhetők a különböző proteinkészítmények. Akár csokiszeletet, akár puddingot, sőt, minden más tejterméket is felturbóznak már fehérjével, amely kiegészítheti az állati vagy növényi alapú fehérjebevitelünket. A kiegészítő fehérjék napi fogyasztása ajánlott, különösen ügyelve a mozgás utáni adagra, ugyanis a testedzés után a szervezetnek a normál mennyiség sokszorosára van szüksége.

Aminosavak

Az elágazó láncú aminosavakról közismert, hogy testzsírcsökkentő, izomnövekedést serkentő hatással rendelkeznek, és segítenek a kemény munkával elért eredmény megtartásában is. Természetesen nem csak a súlyzós edzéseket végzők számára nagyon hasznos, nagyjából bárkinek szüksége van rá, aki a formája megtartására törekszik, mert edzés közben megakadályozza a katabolikus, vagyis izomlebontó folyamatokat.

Kreatin

A kreatin egy több aminosavból álló vegyület, amely glicint, arginint és metionint tartalmaz. Tanulmányok már rövid távú használata esetén a teljesítmény növekedését mutatták ki, és segíti az edzés intenzitásának növelését. A súlyzós edzéseknél ez azt jelenti, hogy fokozza a sorozatban végzett maximális izomösszehúzódás során elvégzett munka mennyiségét, de az állóképességre is jó hatással van. Sejttérfogat növelő hatásával pedig segíti a fehérjeszintetizálást, vagyis az izomtömeg növelését. A szedése kapcsán ugyan több elmélet is létezik, a legegyszerűbb, ha rendes étkezéseink előtt juttatjuk a szervezetbe.

Zsírégetők

Azok számára, akik elsősorban fogyni szeretnének, a diéta kiegészíthető valamilyen termogenikus adalékkal, amelyek az anyagcsere fokozásával képesek segíteni a zsír lebontását. Ilyen például a koffein is, amely a pulzus emelésével támogatja a várt folyamatot. Ugyanakkor szív- és érrendszeri megbetegedésekben szenvedőknek nem ajánlott, ugyanis éppen ezeket az éllettani hatásokat hivatott befolyásolni. A zsírégetőket edzés előtt érdemes fogyasztani.

L-karnitin

A zsírégetést segítheti a legnagyobb mennyiségben vörös húsokban található L-karnitin, amely egy antioxidáns aminosavszármazék, és hatalmas szerepe van a zsír energiává alakításában. Normális esetben a szervezet elég L-karnitint termel a rendes működéshez, ám fogyáshoz külső utánpótlásra is szükség lehet. Hosszú távú, állandó szedése esetén jelentősen megnöveli a zsírégető hatást, és növeli az izomerőt.

Annak érdekében, hogy felgyorsítsuk a természetes folyamatokat, és az elvégzett munka maximális eredményt hozzon, érdemes minden téren, így az étkezés kiegészítésében is a tökéletesre törekedni, ebben hatalmas szerepe lehet a táplálékkiegészítőknek.

 

 

Előző bejegyzés

I run Lady Futni Sosem késő: 23 évesen kezdett kocogni, ma már az olimpiai maraton a célja

Következő bejegyzés

A világ 5. legerősebb tűzoltójának a Schwarzeneggerrel készített fotó volt a jutalom