Kezdőlap»Sport»Edzés»Amit a funkcionális edzésről tudni kell

Amit a funkcionális edzésről tudni kell

0
Megosztások
Pinterest WhatsApp

A hagyományos testépítésnél külön gyakorlatok vannak a hasizom, a mellizom, a hát, váll, bicepsz, tricepsz, láb izmainak megdolgoztatására. Egy testrész fejlesztésére különböző gyakorlatok állnak rendelkezésre, de általános megoldás, hogy egy edzéstervben kijelölnek egy adott napot egy adott testrészre, ami azt jelenti, hogy egy időben csak egy testrészre koncentrálnak majd egy következő napon egy másikra.

funkcionalis edzes

Hazánk fitnesz világában időről időre újabb és újabb edzéstípusok jelennek meg, amelyek általában nyugatról és általában mindíg valamekkora késéssel érkeznek. Amikor funkcionális edzésről hallunk, akkor valamilyen divatos, trendi csodaszerre gondolhatunk, pedig a funkcionális edzés olyan módszerek és mozdulatsorok gyűjtőfogalma, amiket már más edzéseknél korábban is használtunk, csak éppen nem neveztük őket funkcionális edzésnek, ilyenek például a guggolás vagy a kitörés. A lényeg, hogy ezen az edzésen olyan gyakorlatokat végzünk, ami az egész testünket átmozgatja. Nem külön izomcsoportokra koncentrálunk, hanem egyszerre dolgozunk több izomcsoporttal és ezt végezhetjük akár saját testsúllyal, akár más súllyal is.

A funkcionális edzés során a cél tehát a teljes test megmozgatása. Amikor funkcionális edzésen veszünk részt természetes mozdulatsorokon alapuló gyakorlatokat végzünk. A gyakorlatok sokfélék, és sokféle módon lehet variálni őket. Például a guggolás, a tárgyak felemelése, a fekvőtámaszhoz hasonló mozdulatok, amelyek számos izomcsoport munkáját veszik igénybe és ezért kiemelkedően hatékonyak.

A funkcionális edzés teljesen mást jelent egy élsportolónak és mást egy hobbi sportolónak és szintén teljesen mást egy olyan irodai dolgozónak, aki az edzéssel a hosszú ülőmunka hatásait szeretné közömbösíteni. A legfontosabb szabály, hogy mindenkienk olyan gyakorlatsort kell végrehajtania, ami segít abban, hogy elkérje a céljait. Ahhoz tehát, hogy a képességeinket a legoptimálisabban tudjuk fejleszteni olyan mozgásminták begyakorlásához van szükségünk, ami a mi jelenlegi állapotunknak megfelel és a mi sport céljaink elérését szolgálja.

Budapesti Funkcionális edzések:

http://www.forcenow.hu/

LIFE1Wellness

https://crossgenesis.hu/

Előző bejegyzés

Rácz Gergő: Nagyon sok zenész jár rendszeresen edzeni

Következő bejegyzés

Óriási a merítési lehetőség a női labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerint