Kezdőlap»Egészség»Masszőr? Na jó, de milyen?

Masszőr? Na jó, de milyen?

1
Megosztások
Pinterest WhatsApp

Svéd-, gyógy-, vagy sportmasszőr? Válaszként sokszor hallani a laikusoktól: „Nem mindegy?”. Nos, nagyon nem! Akkor vegyük sorra őket!

Svéd-, vagy frissítőmasszőr

Csak egészséges embert masszírozhat. Néhány napos tanfolyamon sajátítja el a fogásokat, melyet bárki elvégezhet. Anatómiai tudást nem ad, amolyan wellness masszázs. Hátránya: sok magyar masszőr hirdeti magát vállalkozóként, ugyanannyi pénzért, mint egy szakképzett gyógymasszőr! Sokszor nem tudja felmérni a helyzetet, nem kérdezi ki a vendéget, nem ismeri az ellenjavallatokat. Csak akkor válaszd, ha teljesen egészséges vagy.

Számos masszázstechnika tartozik ide, melyek közül a legismertebb talán a thai módszer, melynek egészségre gyakorolt jótékony hatását sokan elismerik. Akupunktúrás pontokra kifejtett bizonyos erősségű és időtartamú nyomással fejti ki hatását, csakúgy, mint a talpmasszás, de ez a teljes foglalkozik.

Talpmasszázs – reflexológia

Talpmasszázs

Ősi, gyógyító hatással bíró, mégis határterületi masszázsforma, melynek hatékonysága évezredes tapasztalatokon alapul. Az úgynevezett reflexzónák stimulációja által hozza működésbe a szervezet öngyógyító mechanizmusát. Elmélete szerint a test szervei és a talpon található idegvégződéseket energiacsatornák kötik össze, így ezek célzott ingerlése serkenti az adott szervet. A masszázs során a masszőr a reflexpontokat ingereli akként, hogy az ujjaival nyomást gyakorol a megfelelő felületre.

Frissítő masszázs

Gyógymasszőr

Egészségügyi OKJ-s szakképzés, anatómiai tudás birtokában végezhető. Általában orvosi utasítás, felállított diagnózis alapján dolgozik, de gyakran vállalkozóként is megtalálható. Előnye: Ha vállalkozóként keressük fel őket konkrét problémával, ő már javaslattal, tanáccsal láthat el minket, ugyanazért az árért, mint a csupán frissítő masszást nyújtó kolléga. Azt is tudja, milyen masszázsfogás javallott a te feszes, hipertónusos (feszes izomzatú) végtagodra, hiszen nem mindegy, hogy a feszes izomzatot lazító vagy éppen tonizáló fogásokkal masszírozzuk. A nem megfelelő masszázsfogástól az izmok még inkább befeszülhetnek! Így konkrét problémával érdemesebb szakemberhez fordulni frissítő-, vagy svédmasszőr helyett.

Gyógymasszázs

Sportmasszőr

Leginkább sportolókat masszíroz, a meccsek, edzések előtt és után. Egy futballmeccs előtt például fontos az izomtónus, a vérkeringés fokozása! Míg a gyógymasszázs általában lazító fogásokat alkalmaz a beteg testrészen, a sportmasszőr erőteljes, gyorsabb mozdulatokkal dolgozik pont azért, hogy bemelegítse az izmokat, fokozva az izmok képességeit és teljesítményét.

Sportmasszázs

Tehát, mielőtt bárki is kijelentene laikusként olyat, hogy „ó, én sportmasszőrhöz járok, mert nekem nem simogatás kell!”, butaság helyett inkább járjunk alaposan utána, mire is van testünknek szüksége, megfelelő diagnosztika és szakember segítségével! Bátran keressük fel a legjobb fitnessztermeket, és érdeklődjünk a szolgáltatásokról.

Előző bejegyzés

Micskó Sándor Box edzések Budapesten

Következő bejegyzés

A legjobb sportórák 2021