Kezdőlap»Motiváció»Hogy lehet a félelem valójában a siker titka?

Hogy lehet a félelem valójában a siker titka?

Egy sötét potyautas, aki elkísér minket az életben

0
Megosztások
Pinterest WhatsApp

Ez a kifogásainkban, a határozatlanságunkban, a bizonytalanságunkban és az aggodalomban gyökerezik. Ez megy, ahogy a múlt kudarcain elmélkedünk. Vitathatatlan, hogy a félelem az, ami visszatart minket attól, hogy meglépjünk nehéz dolgokat, és kihasználjuk a bennünk rejlő potenciált.

„A félelem mindannyiunkat kísért, különösen a nőket” – mondja Julie Lignon, San Francisco Bay Area bloggere és influencer. „Egyesek számára ez az ismeretlentől való félelem, a következőtől való félelem. Mások számára ez a félelem attól, hogy nem lesz elég jó, elég erős, elég okos. … Néha attól tartunk, hogy a fényünk túl erősen fog világítani, vagy attól, hogy ha egy másik nő világít, nem lesz elég fény számunkra.”

Akár olyan nagyok a félelmeid, mint egy elefánt, aki a mellkasodon ül, és akadályoz a mozgásban, vagy olyan szüntelenül irritáló, mint egy elszánt méh, amely a füledben zümmög, rá fogsz jönni, hogy bár nincs mód arra, hogy megszabadulj teljes mértékben a félelmeidtől, egy kis gyakorlással tulajdonképpen megbarátkozhatsz azzal, ami megijeszt, és megtanulhatod, hogy előnyödre fordítsd.

És ezzel kapcsolatban fontos megjegyezni és észben tartani, hogy a félelmek valószínűleg nem fognak elpárologni egyik napról a másikra. A legtöbb esetben az agy évtizedeket tölt ezen gondolatok és érzések fejlesztésével, és fontos, hogy időt és teret adj magadnak ebben a feltárási folyamatban, amely nehéz, sőt fájdalmas is lehet. „Mint minden olyan készséghez, amelyet érdemes megszervezni, időbe telik a bátor izmaink felépítése, és nagyobb valószínűséggel érünk el sikereket, ha a személyes bátorság létráját építjük fel, és alulról egy-egy lépcsőfokot megmászunk” – mondja Jim Detert, a hamarosan megjelenő könyv szerzője. Könyv: Choosing Courage: The Everyday Guide to Being Brave at Work, és a University of Virginia’s Darden School of Business professzora.

Egy biológiai vadállat

Tehát mi is a félelem pontosan? Kiderült, hogy az agyad nem szakértő a különböző fenyegetési szintek megkülönböztetésében. „A [félelem] a biológiai válaszunk a veszélyre vagy az észlelt veszélyre – ez a kulcsszó” – mondja Libby Gill, Los Angeles-i vezetői edző és a You Unstuck díjnyertes szerzője. „Arra vagyunk képesek, hogy elkerüljük a veszélyt, és az amygdala, az agyunk félelem központja, nem tesz különbséget a tényleges fizikai veszély között, mint amikor megesz egy tigris, és az észlelt veszély között, mint amikor felemeljük a kezünket, hogy beszéljünk a felsővezetők értekezletén.”

fobia

Ezen túlmenően agyunk a múltbeli félelmeket egy olyan jelenségben tárolja, amelyet a tudósok „félelem-emlékezet-konszolidációnak” neveznek. Természetes védekező rendszerünk részeként a félelem emlékei olyan erős és tartós hatást fejtenek ki, hogy évekig befolyásolhatják a viselkedést. Például, ha úgy érzed, hogy hülyét csinálsz magából, amikor beszédet tartasz a középiskolában, a nyilvános beszédtől való félelem követhet a szakmai életedben is, és megakadályozhatja, hogy hatékony szónokká válj. Az ijesztő vagy megalázó helyzetekre adott biológiai válaszok azt jelenthetik, hogy félelmeid mélyen gyökerezőek, fájdalmasan személyesek, sőt néha irracionálisak is.

Barátkozz a félelmeiddel

Félelmeid megértésének első lépése az, hogy ismerjük őket, és a naplóírás egészséges módja ennek a folyamatnak. „A naplóírás az egyik leghatékonyabb eszköz annak meghatározásához, hogy mi tart vissza” – mondja Ellen Torreyson, az austini Texasi Egyetem pszichológiai BA diplomájával okleveles professzionális edző. Torreyson azt javasolja, hogy írd le, mi emészt meg téged, legyen az egy mérgező kapcsolat befejezése, az első regény megírása vagy egy állás-előléptetésre való jelentkezés. Várj néhány percet, majd írj le még többet – addig csavard ki az agyad, amíg minden gondolatod papírra nem vetetted.

Ezután, menj végig a listán, és tedd fel magadnak a kérdést, hogy miért kell háromszor-ötször mélyebbre ásni. Például:

„Szeretnék felmondani a munkámból, és új vállalkozásba kezdeni, de attól tartok, hogy nem lesz elég pénzem.”

Miért?

“Azt hiszem, ____ forintra van szükségem a bankban, mielőtt kiléphetek.”

Miért?

„Szeretném megőrizni ugyanazt az életminőséget, mint most.”

Miért?

„Nem akarom, hogy bárki is elítéljen, beszéljen rólam, vagy kevesebbet gondoljon rólam.”

(Húúú.)

Gondolatainak tisztázásával, hogy rájöjjünk valódi félelmeinkre, elkezdhetjük felváltani azokat a negatív gondolati mintákat, amelyek nem szolgálnak minket. Lehetséges, hogy ezt újra és újra meg kell tenni, vagy akár elszámoltatható partner vagy profi edző segítségét is igénybe kell venni, de végül ezek a félelmek alábbhagynak vagy legalábbis kezelhetővé válnak – mondta Torreyson.

Ne felelj meg az elvárásoknak

Ha készen állsz arra, hogy felszámold azt, ami hátráltat, készülj fel arra, hogy mentálisan visszarepülj korai szakaszodba. Gyermekként gyakran kapunk címkéket, amelyeket felnőtt életünk során viselünk, és ezek a címkék félelmeket és korlátokat jelentenek. Lehet, hogy azt mondták neked, hogy „nem vagy sportoló”, „gonosz” vagy „lusta”. Ezek a címkék aztán feljogosítanak bennünket arra, hogy kifogásokat keressünk, miért nem tudunk megtenni valamit.

„Néha akaratlanul is ragaszkodunk a múlt címkéihez, azokhoz az érzelmi maradványokhoz, amelyek eleve igazak voltak, de lehet, hogy nem” – mondja Gill. „Lehet, hogy a szüleid vagy egy volt főnököd „hidegnek” vagy „aljasnak” címkéztek, így elkerülted az üzleti életben gyakran szükséges kemény beszélgetéseket, arra az esetre, ha rosszindulatúnak tűnnél. Ha ezt a címkét „közvetlen”-re vagy „egyenesen előre” fogalmazza meg, az képessé teheti Téged arra, hogy visszajelzést adj anélkül, hogy hideg vagy szívtelen érzése támadna.

Koncentrálj a jóra

Körülbelül 60 000 gondolat jár a fejünkben a nap folyamán, és amire energiánkat fordítjuk, az az, ami megszilárdul a tudatalattiban – mondja Aureen M. Monteiro, a RISE HIGHER: 9 Steps for a Woman to Overcome Any Challenge című könyv szerzője. Legyen a vezető, aki megérdemli, hogy legyen, és tegye azt, amit szeret. Figyelmeztet azonban, hogy a tudatalatti nem tud különbséget tenni aközött, ami valóságos és mi csupán gondolat. Tehát amikor az új munkahelyén súlyos csaló szindrómát tapasztal, az, hogy valóban meg tudja-e oldani a munkát, nem visszhangzik a tudatalattijában – csak az a tény, hogy úgy gondolja, hogy nem tudja megtenni. Ezért olyan fontos, hogy arra koncentrálj, amit akarsz, ne pedig arra, amit nem.

vezeto

„Még ha nehéz helyzetben is vagy, az a tény, hogy még mindig élsz és gondolkodsz, azt jelenti, hogy erős vagy, és szembe kell nézned a viszontagságokkal; veregesse meg a vállát – mondja Monteiro. “Ha hálás vagy mindazért, amid van, az erőt ad.”

Ő a Nagy Motivátor

A félelem nem mindig negatív, sőt, erős motiváció is lehet Amy Jo Palmquest (36) szerint a washingtoni Olimpiából, aki félelmét használta fel saját edzőstúdió megnyitására. „Évekig voltam edző és táplálkozási szakértő, de tudtam, hogy több emberre szeretnék hatással lenni” – magyarázza Palmquest. „Őszintén szólva halálra rémültem. Új bérlet, többen számítanak rám, anyaként, üzlettulajdonosként és feleségként zsonglőrködöm. Megdermedtem.”

De Palmquest továbblépett. A félelem soha nem múlt el teljesen, de megtanulta használni. „Azt mondanám, hogy a megdermesztő félelem alábbhagyott az évek során, de mindig ott van a tudatom mélyén az úgynevezett „egészséges félelem” – mondja Palmquest. „Ez a félelem továbbra is arra késztet, hogy többet tegyek, hogy több emberhez jussak el, és soha ne legyek önelégült vagy elégedett azzal, ahol most vagyok. Az egészséges félelmem arra késztet, hogy még nagyobb dolgok felé haladjak.” Most, öt évvel később, a Palmquest egy virágzó vállalkozást ünnepel, amely segít az emberek életének jobbá tételében.

Süllyedj el vagy ússz, de semmiképp se merülj el

Ha a szíved mélyén perfekcionista vagy, akkor érthető, hogy nehezen megy végbe a dolog. Ha megvárod, amíg regényed vagy üzleti terved „tökéletes lesz”, mielőtt megosztanád a világgal, akkor – spoiler alert – soha nem fog megjelenni – mondja James Patrick üzleti coach, podcast műsorvezető és nemzetközileg publikált fotós. Phoenix, Arizona.

„Az egyetlen igaz dolog, ami közelebb vigyen a tökéletességhez, az az, hogy feladod az ötleteid a piacon, és odafigyelsz a közönségtől vagy az ügyfelektől kapott visszajelzésekre, hogy hogyan javíthatnádkínálatot” – mondja Patrick. “Egy tökéletlen ötlet, amelyet elindítottak, végtelenül sikeresebb lesz, mint a tökéletes ötlet, amely soha nem lát napvilágot.” Más szóval, szinte mindegy, hogy kudarcot vallasz-e, vagy sikerül-e – a cselekvésből levont tanulságok jelentik majd a későbbi sikerhez szükséges üzemanyagot.

Míg a félelmeid újrakeretezéséhez és leküzdéséhez vezető út garantáltan felfelé ívelő csata, a rád váró jutalom kétségtelenül megéri a küzdelmet. „A nap végén rajtad és egyedül rajtad múlik, hogy megtedd azt, ami ahhoz szükséges, hogy elérd álmaid úti célját vagy éld álmaid életét” – mondta Monteiro. – Mit fogsz tenni, hogy bátran élj?

A kudarc határozottan egy lehetőség

„Ha a kudarc nem választható, akkor a siker sem az” – mondta James Patrick üzleti coach, podcast-műsorvezető és nemzetközileg publikált fotós az arizonai Phoenixből. „Sokszor kudarcot vallottam az utam során, de részben ez az oka annak, hogy sikereket tudtam elérni.”

Szóval, hogyan aknázhatjuk ki a kudarcok mágikus erejét? “Az egyik legjobb módja annak, hogy egy kudarcot használj, ha lehetővé teszed, hogy világossá tegye, hogy pontosan mit nem akarsz” – mondta Scott St. John, a Strong Confident Living társalapítója, egy egyedülálló wellness-mozgalom, amely újfajta gondolkodásmódot kínál a fitness edzésekhez és coachinghoz. Például egy válás megmutathatja, hogy milyen tulajdonságokat szeretnél elkerülni a következő kapcsolatodban. „A kudarc időnként segít megtalálni a hiányzó bizonyosságot azáltal, hogy világos képet ad arról, hol kell meghúzni a határt a homokban.”

Újabb sikertelenség? Az ellenálló izmokat is lehet edzeni. „A kudarc megélése fontos, mert lehetővé teszi számunkra, hogy fejlődjünk és alkalmazkodjunk” – mondta Kris Coleman, a Raise Your Resiliency: You, Your Family, and Your Business Can Achieve Resiliency in an Uncertain World című könyv szerzője. Minden alkalommal, amikor kudarcot vallunk, új lehetőség lehet a fejlődésre, a tanulásra és a gondolkodásmódunk átformálásának gyakorlására.

Tovább, bátorsággal

Coleman azt sugallja, hogy a rugalmasság és a félelmeid lenézése kéz a kézben járnak. Íme az ő tippjei, hogy támogasd magad, miközben elindulsz a bátor úton.

  1. Hozz létre kapcsolatokat. Legyen szó beszélgetésről egy kollégával, vagy a szomszédok megismeréséről, ezek a közös tapasztalatok kulcsfontosságúak ahhoz, hogy megértsük környezetünket, amikor félelemmel szembesülünk, miközben egy támogató rendszert építünk.
  2. Elősegíti a tudatosság érzését. Kezdd azzal, hogy jobban odafigyelsz a félelmeidre, milyen helyzetekben jelennek meg, és mi váltja ki őket.
  3. Kerüld a világvége-gondolkodást. Bár a válságok nehezek és gyakran váratlanok, a legjobb, ha elkerüljük, hogy a helyzeteket leküzdhetetlennek lássuk. Ehelyett lehetőséget jelenthetnek a növekedésre.
  4. Tégy határozott lépéseket. Amikor félelmetes helyzettel szembesülünk, kritikus fontosságú, hogy nullázzuk az adott ügyet, elegendő információt szerezzünk, elemezzünk, majd meghozzuk a döntést és továbblépjünk. Ne rágódj rajta!
  5. Fogadd el, hogy a változás az élet része. Bár ez a lépés egyszerűnek tűnik, ennek a valóságnak a megértése kulcsfontosságú a fejlődéshez, a fejlődéshez és azokhoz a változókhoz való alkalmazkodáshoz, amelyek felett nincs befolyásunk.

Előző bejegyzés

Nem hiszel majd a szemednek, amikor meglátod...

Következő bejegyzés

8 mód arra, hogy elégess plusz 100 kalóriát, anélkül, hogy elmennél az edzőterembe