Kezdőlap»Táplálkozás»Sporttáplálkozás

Sporttáplálkozás

0
Megosztások
Pinterest WhatsApp

A sportolók számára a megfelelő táplálkozás elengedhetetlen ahhoz, hogy a legjobb teljesítményt nyújtsák az edzések és versenyek során. Az optimális sport táplálkozás megtervezése azonban nem könnyű feladat, hiszen minden sportág más igényeket támaszt a szervezet elé. Az alábbiakban azonban összefoglaljuk a legfontosabb alapelveket, amelyek segítenek abban, hogy a sportolók a megfelelő ételeket fogyasszák az edzések előtt, alatt és után.

Az edzés előtti étkezés:

Az edzés előtti étkezés fontos szerepet játszik abban, hogy az edzés során a testünk megfelelő mennyiségű energiával rendelkezzen. Az étkezés ideje azonban szintén fontos szempont. Általában javasolt, hogy az edzés előtti étkezést legalább 2-3 órával az edzés előtt fogyasszuk el, hogy a szervezetünk elegendő időt kapjon az emésztésre. Az edzés előtti étkezésnek magas szénhidráttartalmúnak kell lennie, hogy az edzés során szükséges energiát biztosítani tudja.

Az edzés alatti étkezés:

Az edzés alatt fontos, hogy azonnal pótoljuk az elvesztett energiát és folyadékot. Ezért fontos, hogy az edzés alatt rendszeresen fogyasszunk szénhidrátban és elektrolitokban gazdag italokat, például izotóniás italokat. Az edzés során károsodott izomszövetek helyreállítása érdekében szintén fontos a megfelelő fehérjebevitel.

Az edzés utáni étkezés:

Az edzés utáni étkezés rendkívül fontos, hiszen ekkor a szervezetünknek szüksége van azonnali energiapótlásra és a károsodott izomszövetek helyreállítására. Az edzés utáni étkezésnek magas szénhidrát- és fehérjetartalmúnak kell lennie. Az ideális edzés utáni étkezési idő 30-60 perc az edzés befejezése után.

Összességében, a megfelelő sport táplálkozás az egyén igényeinek és a sportág jellegének megfelelően változhat. Azonban, a szénhidrát, fehérje és folyadék megfelelő egyensúlya az alapja a hatékony sportteljesítménynek.

Az egészséges táplálkozásra nem csak az egészségünk megőrzése, megtartása miatt helyeződik fontos hangsúly abban az esetben, hogy ha sportolunk. A sport teljesítményünk legjobb, legoptimálisabb szintjének elérésében is nagy szerepet játszik.

A Sportorvosi Központ sport dietetikusa Angyal Viktória azt mondta:

“A sporttáplálkozás az egyik legnagyobb, az utóbbi időben egyre jobban előtérbe kerülő lehetőség a teljesítményoptimalizálásra – úgy, hogy közben az egészségmegőrzés is fontos szempont marad.”

“A sporttáplálkozásban el kell különíteni az erő- és az állóképességi sportágakat, hiszen egészen más a tápanyagszükséglete egy hosszútávfutónak és egy súlyemelőnek az eltérő sporttevékenység miatt, és az egyes sportágakon belül is minden esetben az egyénre szabott étrend eredményezi a legjobb teljesítményt. Mindazonáltal van néhány általános szabály, amelyet az állóképességi sportolóknak ismerniük kell”

DIETETIKUS – A dietetikus az a szakember aki a megfelelő táplálkozás kiválasztásában nyújt segítséget. Segítséget adhat beteg embereknek, de egészséges emberek számára is. A dietetikus számára fontos feladat a tanácsadás és a megelőzés vagy a prevenció. A FEOR megnevezés szerint Dietetikus és táplálkozási tanácsadó, a hivatalos leírása szerint a dietetikus: „A táplálkozástudományt az egészséges és beteg egyének, valamint csoportok élelmezési ellátása, gyógyítása és egészségnevelése céljából alkalmazza. Felméri, tervezi és végrehajtja az élelmiszer és táplálkozás humán egészségre gyakorolt hatását javító programokat.

A sport dietetikus amikor segít egy sportolónak abban, hogy az étrendje hozzásegítse őt a legoptimálisabb teljesítmény eléréséhez, olyan tényezőket vesz figyelembe, mint a sportoló életkora. Teljesen nyilvánvaló, hogy más feltételeknek kell megfelelnie egy fiatal, még fejlődésben lévő szervezetnek, mint egy senior, felnőtt sportolónak. Figyelembe kell venni, hogy milyen sportágban tevékenykedik az illető, aki az egészséges táplálkozással kapcsolatban tanácsot szeretne kérni. Más a tápanyagszükséglete a futónak és megint más a súlyemelőnek és még az egy sportágon belül is jelentős eltérések lehetségesek. Fontos kérdés az edzésidőszak, hiszen más étrend kell az alapozási és más étrend kell a verseny előtti felkészülés, megint más a verseny és megint más a pihenési időszakra.

Előző bejegyzés

Változatos étrend és zsírkérdés

Következő bejegyzés

3 fontos gondolat az állóképességi sportokkal kapcsolatban