Kezdőlap»Sport»Edzés»3 fontos gondolat az állóképességi sportokkal kapcsolatban

3 fontos gondolat az állóképességi sportokkal kapcsolatban

0
Megosztások
Pinterest WhatsApp

Fehérjebevitel, szénhidrát

Sok sportoló fél a túlsúlytól és ezért a fehérje forrásokhoz fordul és a felesleges kilóktól való félelmében szinte csak alig fogyaszt szénhidrátot. Az állóképességgel kapcsolatos sportokat űzőknek a legfontosabb energiaforrását jelentik a szénhidrátok. Fontos, hogy jól építsük fel az étrendünket, mert abban az esetben olyan módon csillapíthatjuk az éhség érzetünket, hogy nem kell tartanunk attól, hogy súlyfeleslegünk lesz. Ideális esetben zöldségekkel, gyümölcsökkel, sovány fehérjékkel és komplex szénhidrátokkal teli tányér kerül elénk ebben az esetben nem kell rettegnünk attól, hogy felesleg lesz rajtunk és nem kell túlzottan a fehérjebevitelre koncentrálnunk, miközben mániákusan elkerülni próbáljuk a szénhidrátokat.

Időzítés, reggeli

Téves az a hiedelem, hogy csak a kemény edzéseknek köszönhető a kimerültségünk. Abban az esetben, hogy ha nem viszünk be a szervezetünkbe megfelelő energiamennyiséget, akkor az edzésteljesítményünk csökkenhet és a teljes kimerültség állapotába is eljuthatunk. Sok sportoló számol be arról, hogy sóvárog a tiltott cukor iránt, amely sóvárgást okozhatja az éhség és a kimerült szénhidrát tartályok is. Egyénileg fel kell építeni az étkezések tartalmát, de általánosságban megfogalmazható, hogy reggel és a nap további étkezéseire nagy hangsúlyt kell fektetni. Fontos, hogy minden reggel reggelizzünk és az is fontos, hogy eleget együnk!

Tervszerűség

A sportolók általában eltökélten haladnak azok felé a célok felé, amelyeket kitűztek maguknak, közben figyelik, hogy a testük miképpen reagál, hogyan változik. Ebből adódóan különleges viszonyuk lehet az étkezéssel, kialakulhatnak olyan szélsőséges helyzetek, hogy valamilyen gondolattól vezérelve megtagadják maguktól az ételt, nem juttatják be a szervezetükbe a szükséges tápanyagokat, energiaforrásokat, folyadékbevitelük elmarad a szükséges minimumtól is. Az edzésmunkánkat és az életszínvonalunkat is nagy mértékben javíthatjuk, hogy ha kiiktatjuk a negatív érzelmeket és a rossz étkezési szokásokat és egy jól felépített étkezési rend szerint, étkezünk.

Előző bejegyzés

Sporttáplálkozás

Következő bejegyzés

A sporttáplálkozás 11 pontja