Kezdőlap»Sport»Edzés»Tippek kezdőknek funkcionális edzéshez

Tippek kezdőknek funkcionális edzéshez

0
Megosztások
Pinterest WhatsApp

A legtöbb edző funkcionális edzést használ, hogy segítse az sportolókat céljaik elérésében. A funkcionális edzés egy olyan gyakorlat, ahol több izomcsoportot használunk egy gyakorlat elvégzéséhez. Az ötlet az, hogy egyszerre több izmot erősítsünk. A funkcionális edzés nem egy új edzésforma. Valójában évek óta létezik. De szükséged lehet néhány funkcionális edzési tippre kezdőknek, ha még nem alakítottál ki egy teljesen működőképes rutint.

Használhatod a kezdőknek szóló legjobb funkcionális edzési tippeket, hogy az egyik leggyakoribb edzésmódszer segítségével elérhesd a céljaid.

Sokféle edzésmódszer létezik, mint a crossfit, súlyemelés, csak kardió, de akár a fitneszig is elmehetsz. De van egy edzésforma, amely bármely más formába integrálható. A funkcionális tréning egy olyan edzésmódszer, ami minden izomcsoportot megdolgoztat és minden izmot egy edzésen belül hasznosít. Például a fekvőtámaszok gyakori gyakorlatok. Még funkcionálisabbá tehetedi őket, ha egyensúlyi deszkán végzed azokat. Ez megmozgatja a törzsizmokat, és kidolgozza a karjaiban lévő izomcsoportokat. De lehet, hogy néhány funkcionális edzési tippre lesz szüksége a kezdőknek, mielőtt belevágnak ebbe a fajta edzésbe. Az első tipp az, hogy szerezd be a szükséges edzőfelszerelést. Az edzőtermi ruháknak, tornacipőknek, edzőkesztyűknek és még az elsősegélynyújtásnak is kéznél kell lennie, ha szüksége van rá.

KEZDD EGYSZERŰEN

A funkcionális edzést gyakran használják a sérülések helyreállítására. Mielőtt a funkcionális edzést helyreállítási módszernek tekintenéd, konzultálnod kell orvosoddal. De ha nem lábadozol épp egy sérülésből, a funkcionális edzés más értelmet nyer. Akárhogy is, mindig lassan kell kezdeni. Valószínűleg azt fogod tapasztalni, hogy a funkcionális gyakorlatoknak legalább két rétegük van a mozgáshoz. Sokféle gyakorlat helyettesíthető, vagy könnyíthető az elején (például a fekvőtámaszt, úgyis végezheted, hogy a térded lent van a földön). Ez egy nagyszerű módja annak, hogy lassan és óvatosan kezd el a funkcionális edzésprogramot. Idővel képes leszel minden gyakorlatra és elkerülheti a további sérüléseket.

funkcionalis-edzes-tipp-2

A TECHNIKA KULCSFONTOSSÁGÚ

Az egyik legjobb funkcionális edzési tipp kezdőknek, illetve minden edzéshez a technikára összpontosítanak. A technika közvetlenül befolyásolja az edzés eredményeit. A fekvőtámaszokra könnyen használható példa, ezért maradunk ennél. Azok a fekvőtámaszok nem lesznek olyan hatékonyak, ha a hátad nem egyenes, a kezeid nincsenek megfelelően elhelyezve, vagy a lábaid nem egyenesek. Valójában az emberek gyakran könnyítenek a fekvőtámaszok nehézségeit azáltal, hogy a lábujjak helyett térdből végzik őket. Ez nem azt jelenti, hogy ez rossz. Ez azonban könnyebb, és így az eredmények nem lesznek olyan nyilvánvalóak. A másik dolog, ami miatt aggódni kell, az a sérülés. A helytelen technika használata a mozgás típusától függően sérülést okozhat. Gyakorold minden mozdulat technikáját, amikor új gyakorlatot kezdesz.

A KORLÁTOK NEM ROSSZ DOLGOK

Képzeld el, hogy egy edzőteremben vagy fekvenyomás közben. Fel tudsz emelni 70 kg-ot, de nagyjából ennyi. A melletted lévő személy 110 kg-ot emel. Aztán kezded kevésnek érezni magad, így 110 kg-ot nyomsz ki Te is, de nem tudod kezelni. A következő dolog, amit tehetsz, a lécet a mellkasodnak nyomod, és egyáltalán nem tudod felemelni. Ez egy kiváló példa arra, hogyan lépnek életbe a korlátok edzés közben. Ha ismered a határaidat, az nem jelenti azt, hogy kevesebb vagy bárkinél. Valójában ez csak azt jelenti, hogy vannak célok, amikért küzdhetsz. A funkcionális edzés megkezdése előtt ismerned kell a határaid. Hányásig tolni magad nem menő. Az a menő, hogy ismered a határaidat, haladsz a határokig, és tudod, mikor kell abbahagyni. Ez segít a célok kitűzésében és a továbblépésben.

funkcionalis-edzes-tipp-3

MÉRD FEL AZ IGÉNYEID

Az egyik legfontosabb funkcionális edzési tipp kezdőknek, hogy felmérd igényeid. A funkcionális edzés céljai közül az egyik a funkció edzése. A kérdés az, hogy mi a funkció? Egy kosárlabdázónak nincs szüksége ugyanazokra a funkcionális gyakorlatokra, mint annak, aki karsérüléséből felépül. Mi az oka az edzésnek? Próbálsz fejlődni a kosárlabdapályán, vagy gyorsabban szeretnél úszni, vagy ez csak egy sérülésből való felépülés? Ha tudod, miért edzel, akkor jobban megtervezheted a funkcionális edzési rendet, amely elvisz a célodig.

SOSEM TÚL KÉSŐ

Van valami érdekes a funkcionális edzésben, amely szintén az egyik legjobb funkcionális edzési tippnek minősül a kezdők számára. Egy kis háttérrel könnyen megértheted ezt a tippet. A funkcionális képzés egy orvosi rendelőben kezdődött. A cél az volt, hogy segítsen az embereknek felépülni a sérülésből anélkül, hogy súlyosbítaná azt. Ennek eredményeként könnyedén találhatsz könnyebb funkcionális edzésprogramokat, amelyek szinte minden korosztály számára biztonságosak. Soha nem késő elkezdeni a funkcionális edzést. Szinte bármely életkorban profivá válhatsz a funkcionális edzéseken, ha ismered a határaid, felméred az igényeid, és lassan kezded.

Előző bejegyzés

11 hiba, amit valószínűleg elkövetsz a spinning edzésen

Következő bejegyzés

Christiano Ronaldo motivációs edzései