Kezdőlap»Sport»Sport Európában – Statisztikák és tények

Sport Európában – Statisztikák és tények

0
Megosztások
Pinterest WhatsApp

A sport létfontosságú szerepet játszik az európai társadalmakban, mivel nemcsak hozzájárul az emberek egészségéhez és jólétéhez, hanem erős gazdasági hatással is jár a kontinensen. A különböző nemzetek között különböző preferenciák láthatók a sporttípusok tekintetében. Úgy tűnik azonban, hogy a túrázás, a kerékpározás, a futás és az úszás a leggyakoribb sportágak, mivel ezek a legtöbb országban, például Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban, Hollandiában és a legtöbb más országban, a legnépszerűbb sportágak között fordulnak elő.

Ezeket a meglehetősen általános sporttípusokat követik a specifikusabb típusok, például a futball, a tenisz, a golf és a torna. Ami a testmozgás és a sportban való részvétel gyakoriságát illeti Európában, az 55 év feletti férfiak és nők több mint fele nem sportol. Ezzel szemben a 15 és 24 év közötti férfiak és nők több mint fele legalább bizonyos rendszerességgel gyakorol vagy sportol. Az egészség és fitnesz piaca Európában stabil volt, mivel az egészség- és fitneszklubok száma folyamatosan növekedett, nagyjából 59 055-re, a klubtagok száma pedig megközelítőleg 60 millióra 2017-re. Németország 8988-mal, Olaszország 7500-mal, az Egyesült Királyság pedig 6728-mal következik. További információk az európai fitnesziparról a Dossier: Fitness iparban Európában találhatók.

A magyar népesség mintegy 35%-a sportol, legnépszerűbb a kerékpározás, a futás, a kocogás és az úszás. A legtöbb időt a 10–14 éves korosztály töltötte testmozgással, ami az életkor előrehaladtával egyre rövidül.

A sporttáplálkozási piac értéke az Egyesült Királyságban volt a legmagasabb, nagyjából 743 millió euró. A hivatásos sportnak jelentős gazdasági hatása van Európában a műsorszolgáltatás és a médiajogok, a szponzorálás, az áruk, a sportfogadás és számos más csatorna révén. Az Európai Labdarúgó-szövetségek (UEFA) teljes bevétele 2016-ban elérte a mintegy 4,6 milliárd eurót, részben az 2016-os eurónak köszönhetően.

Az európai futballklubok legértékesebbje a Manchester United, amelynek értéke körülbelül 4,1 milliárd amerikai dollár. dollár és a Real Madrid nagyjából 4,1 milliárd amerikai értékkel dollár. Olaszországban a sportfogadás 74 százaléka futballal foglalkozik, és az európai futball ligák nemzetközi szintű sportfogadásainak gyűjteménye a Premier League-ből származik, összesen 67 milliárd euróval, ezt követi a spanyol La Liga 40 milliárd euróval és az olasz Serie A 20 millió euróval.

Forrás: Statista, KSH

Előző bejegyzés

Az Ajax Amsterdam az AS Romával csap össze a Európa-liga negyeddöntőjében

Következő bejegyzés

Elhunyt a legendás Elgin Baylor