Kezdőlap»Diétás»Fogyás 40 év felett: 4 időszakos böjt tipp nőknek

Fogyás 40 év felett: 4 időszakos böjt tipp nőknek

1
Megosztások
Pinterest WhatsApp

A kor előrehaladtával a fogyás egyre nehezebbé válhat. Amikor elérjük a 40-et, elkezdődik egy természetes izomvesztési folyamat, és mivel az izom több kalóriát éget el, mint a zsír, ez lelassíthatja az anyagcserét és megnehezítheti a fogyást. Ilyen esetben az időszakos böjt lehet az a táplálkozási terv, ami segíthet. Az elmúlt években egyre növekvő népszerűségnek örvendő időszakos böjt magában foglal bizonyos időtartamú böjtöt a fogyás érdekében. Érdekelne? Nézd meg 4 időszakos böjti tippünket nők számára és meglátod, hogy neked mennyire tetszik ez a fajta táplálkozási terv.

Mi is az időszakos böjtölés (intermittent fasting)?

Az időszakos böjt egy olyan étkezési terv, amely előírja, hogy az evés és a böjtölés időszakai között válts. A kalóriákat a nap egy bizonyos időszakában fogyasztod el, és hosszabb ideig nem eszel. Népszerű és hatékony módja az egészség javításának és a fogyásnak, és az utóbbi évek egyik legtrendibb étrendjévé vált. Számos módja van az időszakos böjtölésnek. Kiválaszthatod, hogy melyik illik hozzád leginkább és az életmódodhoz a legjobban.

16/8-as módszer:

A 16/8-as módszerrel naponta 14-16 órát böjtölsz és 8-10 órára korlátozod az étkezési időszakot (a nőknek ajánlott csak 14-15 órát böjtölni, mivel jobban teljesítenek rövidebb böjt esetén). Ez az étkezési ablak lehetővé teszi, hogy legalább két-három étkezés beleférjen. A legtöbb ember, aki ezt a módszert használja, vacsora után kezd böjtölni, és másnap ebédig nem eszik semmit. Igyál sok vizet, a kávé is belefér vagy teát a böjti időszak alatt, hogy kevésbé érezd magad éhesnek.

5/2-es diéta:

Az 5/2-es diéta során a szokásos módon eszel heti öt napon keresztül, és heti két napra korlátozod a kalória bevitelt 500 kalóriára. Javasoljuk, hogy oszd szét a napokat, hogy fel tudj töltődni a köztes napokon. Például hétfőn és szerdán beviszel 500 kalóriát, de a hét másik öt napján rendszeresen eszel majd.

Eat-Stop-Eat:

Ezzel a módszerrel 24 órás böjtöt tartasz, hetente egyszer vagy kétszer. Például az egyik este vacsorától a következő esti vacsoráig ugyanabban az időben böjtölnsz. Böjtölhetsz reggelitől reggeliig vagy ebédtől ebédig. Az evés-állj-evés módszer esetén nagyobn fontos, hogy az étkezési ablakaid alatt megfelelően étkezz, ugyanannyi ételt fogyassz el, mintha egyáltalán nem böjtölnél. A 24 órás böjt sok ember számára nehéz lehet. Ha érdekel ez a módszer, bármikor kezdheted a 16/8 vagy 5/2 módszerrel, és viheted tovább.

Másnapi böjt:

A másnapos böjt elég intenzív, és kezdőknek egyáltalán nem ajánlott. Ehhez minden második napon böjtölnöd kell, ami nehéz lehet, és hosszú távon nem fenntartható. A váltakozó napi böjtnek különböző változatai léteznek, amelyek közül néhány lehetővé teszi, hogy 500 kalóriát együnk a böjt napja alatt. Ez egy másik módszer, amelyet érdemes megfontolni, de jobb, ha nem ezzel kezded.

A Harcos Diéta:

Egy másik lehetőség a Harcos Diéta, ahol napközben böjtölsz (csak kis mennyiségű gyümölcsöt és zöldséget eszel), este pedig egy bevihetsz nagyobb kalória mennyiséget. Megengedhetsz magadnak egy 4 órás étkezési időszakot, de a nap többi részében nagyjából koplalsz.
Az időszakos böjt célja, hogy a szervezet a glikogén elégetéséről a böjti időszakban raktározott zsírégetésre váltson. Javasoljuk, hogy a tápláló, minőségi ételek fogyasztására összpontosíts a gyorsételek, a feldolgozott élelmiszerek és a finomított szénhidrátok helyett. Egyél sok gyümölcsöt és zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát, sovány fehérjéket, valamint egészséges szénhidrátokat és zsírokat.

Biztonságos az időszakos böjt?

Az időszakos böjt biztonságos, de nem ajánlott hosszú távon. A böjt hányingerhez és kiszáradáshoz vezethet, sőt idővel súlygyarapodáshoz is. Az időszakos böjtöt általában biztonságosnak tartják, mivel a rövid böjt és a rövid étkezési időszakok kombinációja. Csak ügyelj arra, hogy ne hosszabban böjtölj.

Vedd figyelembe azt is, hogy bizonyos mellékhatások közé tartozik az éhség, a hangulati ingadozás, a koncentráció hiánya és az alacsonyabb energiaszint. Konzultálj orvosoddal, ha olyan betegséged van, mint például cukorbetegség vagy alacsony vércukorszint, étkezési zavar esetén, terhesség vagy termékenységi problémák esetén.

Működik az időszakos böjt?

Az időszakos böjt határozottan működik. Javítja az anyagcserét és elindulhat a fogyás, mivel korlátozottan előre meghatározott étkezési ablakot használsz. Biztosítja, hogy ne nassolj egészségtelen ételeket, és megtanítja a szervezetet, hogy csak bizonyos időpontokban igényeljen ételt. Bár az időszakos böjt nem igényli a kalóriák korlátozását, úgy tűnik, hogy ez azért mégis meghatározó az étkezési tervben.

4 tipp időszakos böjtöléshez 40 év feletti nők számára

1. Kezdd a 16/8 módszerrel

A 16/8-as módszer remek kiindulópont. Könnyű betartani, így valószínűleg sikeresebb lesz a fogyás szakaszos böjtöléssel. A hosszabb ideig tartó böjtölés kezdetben nehéz lehet a test számára, és végül teljesen feladhatod a diétát, mert túl gyengének vagy elégedetlennek érzed magad.

2. Egyél jól, amikor ehetsz

Bár nincsenek szabályok arra vonatkozóan, hogy mit szabad és mit nem szabad enni szakaszos böjt alatt, fontos, hogy étkezési ablakaink alatt megtöltsük a testünket tápláló, egészséges ételekkel. Ha nagy mennyiségű egészségtelen, magas kalóriatartalmú ételt eszel, sokkal kisebb valószínűséggel tapasztalsz majd fogyást és az időszakos böjt egyéb egészségügyi előnyeit.

3. Ha mozgalmas napod vagy heted van, csökkentsd a böjt időszakát

A böjt felesleges stresszt és alacsony energiafogyasztást okozhat. Ha tudod, hogy egy rendkívül mozgalmas nap vagy hét közeleg, csökkentheted a böjt időszakát. Ez csökkenti az étkezések kihagyásával járó stresszt, és lehetővé teszi, hogy könnyedén átvészeld a napokat.

4. Még mindig edzhet

Mivel az életkor előrehaladtával izmot veszítünk, fontos, hogy folytassuk az edzést. A legtöbb időszakos böjtöt folytató ember úgy dönt, hogy kora reggel edz. Ha a nap folyamán kiegyensúlyozottan táplálkozol, és kiegyensúlyozott edzésprogramot követsz, biztonságos és ajánlott időszakos koplalás mellett edzeni.

Ha 40 év felett gondjai vannak a fogyással, próbálja ki az időszakos böjtöt, hogy megtudja, megfelelő-e az Ön számára!

Előző bejegyzés

Top 10+1 aktivitásmérő és okosóra

Következő bejegyzés

Hogyan formálja a futás a testet. Remekül, tényleg remekül!