Kezdőlap»Futás»A futás javítja az egészséget és a hangulatot

A futás javítja az egészséget és a hangulatot

Valószínűleg hallottad már a mondást: „A testmozgás gyógyszer.” Nos, ez nem csak egy mondás; ez az igazság.

0
Megosztások
Pinterest WhatsApp

Tudományos kutatások bizonyítják, hogy a rendszeres testmozgás (legalább 150 perc hetente, ami körülbelül 30 perc heti ötször, a Department of Health and Human Services szerint) – és különösen a futás – olyan egészségügyi előnyökkel jár, amelyek jóval túlmutatnak a tabletták hatásán, amiket az orvos felírhatna. Tanulmányok kimutatták, hogy a futás segít megelőzni az elhízást, a 2-es típusú cukorbetegséget, a szívbetegségeket, a magas vérnyomást, a stroke-ot, néhány rákot és számos más, kevésbé súlyos, ámde kellemetlen állapotot.

A tudósok ráadásul kimutatták, hogy a futás nagymértékben javítja érzelmi és mentális életük minőségét is. Sőt, segít tovább élni. Nézzük, hogyan:

A futás boldogabbá tesz

Ha rendszeresen edzel, már felfedezted: bármilyen is a hangulatod egy adott pillanatban, a testmozgás után jobban fogod érezni magad. És ez túlmutat a „futók eufóriáján”– az endocannabinoid néven ismert jó közérzetet biztosító hormonok rohanásán.

Még azokon a napokon is, amikor ki kell kényszeríted magad az ágyból, a testmozgás megvéd a további szorongástól és a depressziótól – mutatják a tanulmányok. A mérsékelt testmozgás segíthet az embereknek megbirkózni a szorongással és a stresszel hosszan, még az edzés után is – derül ki a Medicine and Science in Sports & Exercise című 2012-es tanulmányból.

ALVÁSJAVÍTÓ. HATÁSA A Journal of Adolescent Health 2012-es tanulmánya bebizonyította, hogy mindössze 30 perc futás a hetente három héten keresztül javította az alvás minőségét, a hangulatot és koncentrációt a nap folyamán.

Hallottál már olyat, hogy valaki a futást „drog”-nak nevezte? Nos, nyilvánvalóan a hatása nagyon hasonló. Egy 2015-ös neurofarmakológiai tanulmány kimutatta, hogy a futás ugyanolyan neurokémiai változásokat okoz az agy jutalmazási központjában, mint egyes függőséget okozó szerek.

Előző bejegyzés

A Magyar Snowboard Szövetség elnökét beválasztották a World Snowboard Federation Igazgatótanácsának tagjai közé

Következő bejegyzés

Miért jó a folyékony étrend?