Kezdőlap»Kiemelt»A világ legtöbb rajongóval büszkélkedő sportjai

A világ legtöbb rajongóval büszkélkedő sportjai

0
Megosztások
Pinterest WhatsApp

Az egyesületi futball (labdarúgás) iránti közös rajongás erős kötelék a föld lakosságának több mint fele között.

  • A futball (foci) a legnépszerűbb sport a világon.
  • A tenisz, a labdarúgás és a krikett mind Angliából származik, és a történelem során játszott régebbi játékokból származnak.
  • A rögbi és az amerikai futball hasonló, de az amerikai futballisták sokkal több védőfelszerelést viselnek, mint a rögbi játékosok.

A sport számos ok miatt népszerű. Például az egészség megőrzésére gyakran hivatkoznak a sportban való részvétel okaként. Mások elmondják, hogy szabadidős céllal sportolnak. A sport még népszerűbb azok között, akik nem feltétlenül vesznek részt benne, de szeretnek nézők lenni. Az embereket ősidők óta inspirálják azok a rendkívüli emberi lények, akik hatalmas sportteljesítményeket képesek végrehajtani, és mindenkor csodálatnak örvendenek. Következzen egy rövid összefoglaló a világ legnépszerűbb sportjairól.

1. Labdarúgás (foci) – 4 milliárd rajongó

Labdarúgás (foci) - 4 milliárd rajongó
Fotó: Pexels/ Pixabay

A foci, az Egyesült Államokban és Kanadában ‘football’, a legnépszerűbb sportág a világon, becslések szerint 4 milliárd rajongó követi. A listán szereplő többi sportághoz hasonlóan, a futball eredete, mai tudásunk szerint Angliában a 19. században van, bár a történelmi tények  arra mutatnak, hogy hasonló játékokat játszottak már kétezer évvel ezelőtt is, például Kínában – többek között. A futball népszerűségének egyik oka, hogy más, drága felszerelést igénylő sportokkal ellentétben a focizáshoz csak egy labda és a lábad kell. Ezért bárki, akár gazdag, akár szegény, élvezheti a sportot. Játsszák az egész világon, de különösen népszerű Európában, Közép- és Dél-Amerikában, valamint Afrikában.

2. Krikett – 2,5 milliárd rajongó

Krikett - 2,5 milliárd rajongó
Fotó: Patrick Case/ Pexels

A krikett 2,5 milliárdos rajongótáborral büszkélkedhet. A játék az Egyesült Királyságban és néhány korábbi brit gyarmaton, nevezetesen Indiában, Pakisztánban és Ausztráliában a legnépszerűbb. Ahogy a baseballban, itt is két csapat mérkőzik meg, ütőt használnak egy nagyméretű pályán, és pontszerző futásokkal zárják a köröket. Vannak azonban jelentős eltérések is: a krikettpálya közepén egy hosszú, téglalap alakú állás található, ahol az ütőjátékosnak a dobójátékos dobja a labdát, a gyémánt formájú baseball pályán dombot találunk a hazai ütőállással szemben.

3. Jégkorong (hoki) – 2 milliárd rajongó

Jégkorong (hoki) - 2 milliárd rajongó
Fotó: Pexels/ Pixabay

A jégkorong jégen és gyepen (gyephoki) összesen kétmilliárd rajongóval büszkélkedhet. A gyephokit főleg Európában, Afrikában, Ázsiában és Ausztráliában játsszák, míg a jégkorong különösen népszerű Kanadában, az Egyesült Államokban és Észak-Európában. A játék során két csapat próbál hokiütővel labdát juttatni az ellenfél hálójába. A jégkorongtól eltérően a gyephoki általában nem jár testkontaktussal.

4. Tenisz – 1 milliárd néző és sportoló

Tenisz - 1 milliárd néző és sportoló
Fotó: Lukas Diutko/ Pexels

Becslések szerint világszerte egymilliárd ember szereti a teniszt, és a világ minden tájáról figyelemmel kíséri. A teniszben a keresztben futó háló két oldalán lévő játékosok ütővel úgy próbálnak eltalálni egy labdát, hogy az vagy elmenjen az ellenfél mellett, vagy kétszer pattanjon az ellenfél oldalán, hogy pontokat szerezzenek. A profi teniszezők, mint Roger Federer és Serena Williams, ma már a világ minden táján ismertek.

5. Röplabda – 900 millió szurkoló és sportoló

Röplabda - 900 millió szurkoló és sportoló
Fotó: Alexandre Saraiva Carniato/ Pexels

A röplabdában két csapat vesz részt a magas háló ellentétes oldalán, és megpróbálja a labdát az ellenfél csapatának földjére pattintani a pontokért. A játékot 900 millió ember követi, főleg Észak-Amerikában és Nyugat-Európában, de Ázsiában, Ausztráliában és Dél-Amerikában is. A játék egyik népszerű változatát, a strandröplabdát homokon játsszák, két-két emberrel minden csapatban, szemben a szokásos röplabdával, ahol általában minden csapatban hat játékos játszik.

6. Asztalitenisz – 875 millió néző és sportoló

Asztalitenisz - 875 millió néző és sportoló
Fotó: Anna Shvets/ Pexels

Gondoljunk erre úgy, mint a teniszre, kivéve azt, hogy a pálya itt egy asztal, amelynek alacsony hálója középen van, és mindkét oldalon a játékosok megpróbálnak pontot szerezni ellenfelük ellen. A pingpong néven is ismert asztalitenisz Angliából származik és a 20. század elejére nyúlik vissza. A játék világszerte népszerű, becslések szerint 875 millióan követik. Különösen népszerű Ázsiában, de Európában, Afrikában és Amerikában is követik.

7. Kosárlabda – 825 millió szurkoló és sportoló

Kosárlabda - 825 millió szurkoló és sportoló
Fotó: Pexels/ Pixabay

James Naismith, a 19. század végén az Egyesült Államokbeli iskolában tanító kanadai találta ki. A kosárlabdát ma már világszerte játsszák, és becslések szerint 825 millióan követik. A kosárlabdában két csapat megkísérli a labdát a pályán pattogtatva egy magasra rögzített, karika peremű hálóba lőve pontokat szerezni. Ha szeret futni, ugrani és dobni, akkor imádni fogja a kosárlabda játékot. A futballhoz hasonlóan azért is különösen népszerű, mert két kosár és egy labda mellett nem sok felszerelésre van szükség, így a vagyoni helyzettől függetlenül elérhető sport ez is.

8. Baseball – 500 millió szurkoló és sportoló

Baseball - 500 millió szurkoló és sportoló
Fotó: Pexels/ Pixabay

Úgy gondolják, hogy Amerika nemzeti időtöltése az angol sportokból, a labdajátékokból és a krikettből származik. A baseballban két csapat próbál ütővel elütni egy labdát két fehér vonal között, majd pedig egy sor bólya körül köröket futnak, hogy futásokat (pontokat) szerezzenek. Ma a baseball népszerű nemcsak az Egyesült Államokban, hanem Kelet-Ázsiában és Latin-Amerikában is. A sportágnak becslések szerint 500 millió rajongója van.

9. Rögbi – 475 millió szurkoló és sportoló

Rögbi - 475 millió szurkoló és sportoló
Fotó: Patrick Case/ Pexels

A rögbi becslések szerint 475 millió embert ér el. A sport Angliából származik, és ma az Egyesült Királyságban és a Nemzetközösség más országaiban, például Ausztráliában és Új-Zélandon a legnépszerűbb. A rögbiben két csapat megpróbál rúgni, hordozni vagy átadni egy labdát végig a pályán, majd egy (cél) vonal felett, hogy pontokat szerezzen. A rögbi egy kontakt sport, amely sok küzdelmet igényel, hasonlóan az amerikai futballhoz. De míg az amerikai futballisták sok védőfelszerelést, kemény sisakot viselnek, hogy megvédjék magukat, a rögbi játékosai nagyon kevés védelmet viselnek.

10. Golf – 450 millió néző és sportoló

Golf - 450 millió néző és sportoló
Fotó: Jopwell/ Pexels

Becslések szerint 450 millió ember rajong a játékért, amelynek során egy kis labdát próbálnak a lehető legkevesebb ütéssel egy lyukba tenni. A golf Skóciából származik a 15. századból. Érdekes azonban, hogy maga a ‘golf’ szó Hollandiából származik, a „kolf” vagy „kolve” szóból, amely fordításban „klub”. A golf különösen népszerű Nyugat-Európában, Kelet-Ázsiában és Észak-Amerikában.

A sport jövője

A sport majdnem olyan régi, mint maga az emberi civilizáció. Valójában a történelmi bizonyítékok arra utalnak, hogy az emberek az elmúlt 3000 évben mindig foglalkoztak a sporttal. A sporttal kapcsolatban sok minden megváltozott az idők során, még akkor is, ha a dinamizmus és az atletikus képesség iránti szeretet változatlan maradt. Az új technológia forradalmasított napjainkban számos sportágat. Szintén viszonylag új a sporttudomány néven ismert fogalom, amely magában foglalja a tudomány fejlődéséből származó javítást, nemcsak a sportolók teljesítményének, hanem a sport egyéb területeinek is. A sport egyik legújabb fejlődési iránya a biztonság felé mutat. Így a jövőben a sportolók kisebb kockázattal szembesülhetnek egészségük és közérzetük szempontjából, mint elődeik.

Előző bejegyzés

Hogyan építsük be a sportot az életünkbe?

Következő bejegyzés

Erste Liga - Újpesti siker a Vasas ellen