A tojásevés egészségügyi előnyei
A tojás a sovány fehérje erőműve, és tele van tápanyagokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek ritkán állnak rendelkezésre a rendszeres modern étrendben. Mérettől függően egy tojás (csirke) 5-8 gramm kiváló minőségű fehérjét és az összes esszenciális aminosavat tartalmazza, amelyek az egészséges táplálkozás elengedhetetlen részei.
A tojás táplálkozási tényei
Az alábbiakban részletezzük a tojások táplálkozási statisztikáit 1 tojás (50 g) méretére vonatkozóan.
A tojás egészségügyi előnyei
A tojás minden tápanyagát megszerezheti, ha rendszeresen beviszed azokat az étrendbe. Itt láthatod a tojások elképesztő egészségügyi előnyeit, amelyeket sok tanulmány meg is erősített.
- Erős izmok építése
Az izomépítéshez a tojás az egyik legsokoldalúbb élelmiszer a világon. A tojásban található kiváló minőségű fehérje fontos szerepet játszik az izomépítés folyamatában.
Segít a testépítőknek, hogy megnöveljék izmaikat és helyreállítsák az izomszöveteket egy nehéz edzés során. Mind a 9 esszenciális aminosavat tartalmazza a megfelelő arányban, amelyek fontosak az izmok növekedéséhez és helyreállításához.
- Javítja az agy egészségét
A tojások tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek elengedhetetlenek az agy, az idegrendszer, a memória és az anyagcsere rendszeres működéséhez.
A tojássárgája a legjobb kolinforrás, fontos tápanyag, amely felelős az agy egészségéért, hangulatáért és más idegrendszeri funkciókért. Terhesség alatt, ha a terhes nők tojást fogyasztanak; a tojásban lévő kolin segíti a magzati agy fejlődését, valamint megelőzi a születési rendellenességeket.
- Segít a fogyásban és annak fenntartásában
Ha fogyni szeretnél, a tojás az egyik legjobb étel, amelyet felvehetsz az étrendedbe.
A tojásfehérje zsírmentes táplálékot tartalmaz, amely csökkentheti az éhséget és elősegítheti a fogyást. A sovány fehérjeforrás, mint a tojásfehérje, kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a hús és a baromfi.
Egy nagy tojás körülbelül 78 kalóriát tartalmaz. Ha 3 főtt tojásból álló ételt (egészben) eszünk zöldségekkel, az csak 300 kalóriát tartalmaz, de mégis hosszaban kitart, ami végül segíthet abban, hogy kevesebbet együnk egész nap.
- A szívbetegségek alacsonyabb kockázata
A legtöbb ember számára a tojás napi fogyasztása nem növeli a szívroham vagy más szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
A kutatások azt mutatják, hogy a telített zsírok felelősek a vér koleszterinszintjének emelkedéséért, mint az étrendi koleszteriné. Míg a tojásban lévő zsírok egy része telített zsír, addig a tojás kis mennyiségű többszörösen telítetlen zsírt és valamivel több egyszeresen telítetlen zsírt is biztosít. Ezeket „jó” zsíroknak tekintik, mert kimutatták, hogy hasznosak az LDL vagy a „rossz” koleszterin csökkentésében és a szív egészségének javításában. Ezért a Táplálkozási és Dietetikai Akadémia azt javasolja, hogy a telített zsírok helyett poli- és egyszeresen telítetlen zsírokat tartalmazó ételeket válasszunk.
A kutatások azt mutatják, hogy napi egy tojás fogyasztása 12%-kal csökkenti a stroke kockázatát, és nincs érezhető hatása a koszorúér-betegség (CHD) kockázatára.
- Fokozza az egészséges immunrendszert
A fehérjék és a vashoz hasonló táplálkozás mellett a tojások A-vitamint, B-12-vitamint, cinket és szelént is tartalmaznak, amelyek fontosak az immunrendszer egészségének megőrzésében. Az A -vitamin antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek elősegítik a sejtek harcát a baktériumokkal és vírusokkal.
- Elősegíti az egészséges terhességet
Terhesség alatt, ha friss tojást fogyasztasz, elősegíted a megnövekedett mikrotápanyag szükségletet, például jódot, cinket, folsavat és vasat.
„Ez az ideális fehérjeforrás, amely az összes szükséges esszenciális aminosavat kínálja Önnek és gyermekének az izmok, hormonok és enzimek építéséhez”-mondja Allison Tannis, A terhesség alatt fogyasztandó 100 legegészségesebb élelmiszer társszerzője.
A tojássárgája cinkkel van feltöltve, ami csökkenti a koraszülés kockázatát, és segíti a babát a DNS felépítésében. Az olyan fontos tápanyagok, mint a kolin a tojásban, ideálisak a magzati agy fejlődéséhez, a memória működéséhez, és segíthetnek a születési rendellenességek megelőzésében is.
A tojás minden alapvető tápanyagot tartalmaz a terhesség alatt, de fontos, hogy tisztában legyünk a biztonsági irányelvekkel, és konzultálj orvosoddal, hogy milyen ételeket ajánlott enned vagy kerülnöd terhesség alatt.
- Segít a látás javításában
A tojás a legjobb táplálék a szem egészségének megőrzése érdekében. A tojássárgája sok karotinoidot (luteint és zeaxantint) tartalmaz, valamint más mikrotápanyagokat, például cinket, A-, D- és E-vitamint, amelyek megvédik a szemünket a korral járó makuladegenerációtól és a szürkehályogtól. Különböző tanulmányok azt sugallták, hogy a lutein, zeaxanthin, omega-3 elengedhetetlen összetevői a szem egészségének. Az A -vitamin és a cink hozzájárul a retina egészségéhez.
További cikkek táplálkozás témában: https://welovesport.hu/kategoria/sport/taplalkozas/