Kezdőlap»Diétás»A tojásevés egészségügyi előnyei

A tojásevés egészségügyi előnyei

0
Megosztások
Pinterest WhatsApp

A tojás a sovány fehérje erőműve, és tele van tápanyagokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek ritkán állnak rendelkezésre a rendszeres modern étrendben. Mérettől függően egy tojás (csirke) 5-8 gramm kiváló minőségű fehérjét és az összes esszenciális aminosavat tartalmazza, amelyek az egészséges táplálkozás elengedhetetlen részei.

Tojás

A tojás táplálkozási tényei

 

Az alábbiakban részletezzük a tojások táplálkozási statisztikáit 1 tojás (50 g) méretére vonatkozóan. 

A tojás egészségügyi előnyei

A tojás minden tápanyagát megszerezheti, ha rendszeresen beviszed azokat az étrendbe. Itt láthatod a tojások elképesztő egészségügyi előnyeit, amelyeket sok tanulmány meg is erősített.

 

  1. Erős izmok építése

Az izomépítéshez a tojás az egyik legsokoldalúbb élelmiszer a világon. A tojásban található kiváló minőségű fehérje fontos szerepet játszik az izomépítés folyamatában.

 

Segít a testépítőknek, hogy megnöveljék izmaikat és helyreállítsák az izomszöveteket egy nehéz edzés során. Mind a 9 esszenciális aminosavat tartalmazza a megfelelő arányban, amelyek fontosak az izmok növekedéséhez és helyreállításához.

 

  1. Javítja az agy egészségét

A tojások tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek elengedhetetlenek az agy, az idegrendszer, a memória és az anyagcsere rendszeres működéséhez.

A tojássárgája a legjobb kolinforrás, fontos tápanyag, amely felelős az agy egészségéért, hangulatáért és más idegrendszeri funkciókért. Terhesség alatt, ha a terhes nők tojást fogyasztanak; a tojásban lévő kolin segíti a magzati agy fejlődését, valamint megelőzi a születési rendellenességeket.

 

  1. Segít a fogyásban és annak fenntartásában

Ha fogyni szeretnél, a tojás az egyik legjobb étel, amelyet felvehetsz az étrendedbe.

A tojásfehérje zsírmentes táplálékot tartalmaz, amely csökkentheti az éhséget és elősegítheti a fogyást. A sovány fehérjeforrás, mint a tojásfehérje, kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a hús és a baromfi.

Egy nagy tojás körülbelül 78 kalóriát tartalmaz. Ha 3 főtt tojásból álló ételt (egészben) eszünk zöldségekkel, az csak 300 kalóriát tartalmaz, de mégis hosszaban kitart, ami végül segíthet abban, hogy kevesebbet együnk egész nap.

 

  1. A szívbetegségek alacsonyabb kockázata

A legtöbb ember számára a tojás napi fogyasztása nem növeli a szívroham vagy más szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

A kutatások azt mutatják, hogy a telített zsírok felelősek a vér koleszterinszintjének emelkedéséért, mint az étrendi koleszteriné. Míg a tojásban lévő zsírok egy része telített zsír, addig a tojás kis mennyiségű többszörösen telítetlen zsírt és valamivel több egyszeresen telítetlen zsírt is biztosít. Ezeket „jó” zsíroknak tekintik, mert kimutatták, hogy hasznosak az LDL vagy a „rossz” koleszterin csökkentésében és a szív egészségének javításában. Ezért a Táplálkozási és Dietetikai Akadémia azt javasolja, hogy a telített zsírok helyett poli- és egyszeresen telítetlen zsírokat tartalmazó ételeket válasszunk.

A kutatások azt mutatják, hogy napi egy tojás fogyasztása 12%-kal csökkenti a stroke kockázatát, és nincs érezhető hatása a koszorúér-betegség (CHD) kockázatára.

 

  1. Fokozza az egészséges immunrendszert

A fehérjék és a vashoz hasonló táplálkozás mellett a tojások A-vitamint, B-12-vitamint, cinket és szelént is tartalmaznak, amelyek fontosak az immunrendszer egészségének megőrzésében. Az A -vitamin antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek elősegítik a sejtek harcát a baktériumokkal és vírusokkal.

 

  1. Elősegíti az egészséges terhességet

Terhesség alatt, ha friss tojást fogyasztasz, elősegíted a megnövekedett mikrotápanyag szükségletet, például jódot, cinket, folsavat és vasat.

 

„Ez az ideális fehérjeforrás, amely az összes szükséges esszenciális aminosavat kínálja Önnek és gyermekének az izmok, hormonok és enzimek építéséhez”-mondja Allison Tannis, A terhesség alatt fogyasztandó 100 legegészségesebb élelmiszer társszerzője.

A tojássárgája cinkkel van feltöltve, ami csökkenti a koraszülés kockázatát, és segíti a babát a DNS felépítésében. Az olyan fontos tápanyagok, mint a kolin a tojásban, ideálisak a magzati agy fejlődéséhez, a memória működéséhez, és segíthetnek a születési rendellenességek megelőzésében is.

A tojás minden alapvető tápanyagot tartalmaz a terhesség alatt, de fontos, hogy tisztában legyünk a biztonsági irányelvekkel, és konzultálj orvosoddal, hogy milyen ételeket ajánlott enned vagy kerülnöd terhesség alatt.

 

  1. Segít a látás javításában

A tojás a legjobb táplálék a szem egészségének megőrzése érdekében. A tojássárgája sok karotinoidot (luteint és zeaxantint) tartalmaz, valamint más mikrotápanyagokat, például cinket, A-, D- és E-vitamint, amelyek megvédik a szemünket a korral járó makuladegenerációtól és a szürkehályogtól. Különböző tanulmányok azt sugallták, hogy a lutein, zeaxanthin, omega-3 elengedhetetlen összetevői a szem egészségének. Az A -vitamin és a cink hozzájárul a retina egészségéhez.

További cikkek táplálkozás témában: https://welovesport.hu/kategoria/sport/taplalkozas/

 

Előző bejegyzés

Hogyan válassz a gyerekednek sportágat?

Következő bejegyzés

Legtrendibb jóga szettek 2022