Kezdőlap»Sport Hírek»A növekedés nemes dolog: Bartendaz!

A növekedés nemes dolog: Bartendaz!

0
Megosztások
Pinterest WhatsApp

“A BARTENDAZ fontosnak tartja felhívni a közvélemény figyelmét arra, hogy az egészségünk életünk legfontosabb értéke, amiért folyamatosan tennünk kell.”

A Bartendaz egy társadalmi mozgalom, olyan közösség, ami saját testsúlyos edzésre épül és amelynek tagjai elkötelezték magukat a bűnmegelőzés mellett, továbbá az alkoholfogyasztás és droghasználat veszélyeire hívják fel a figyelmet. A New York-ból indult mozgalom számos országban lett népszerű, Magyarországon a Bartendaz Hungary képviseli ezt az eszmét és sportágat.

2003-ban alapította meg Hassan Yasin az első Bartendaz csoportot. Yasin a kilencvenes években négy évet töltött a fiatalkorúak börtönében, ami után ösztönző szónoklatokat kezdett tartani és megfogalmazódott benne, hogy hogyan lehetne segíteni a bűnmegelőzést. Olyan baráti közösségeket szeretett volna létrehozni, amik iskolákban, börtönökben és közösségi rendezvényeken népszerűsíteni tudják szemléletmódjukat. Ezt egy olyan saját testsúlyos edzésformának a kidolgozásával keresztezte, amit könnyű elvégezni egyetlen húzódzkodó segítségével és egyszerűen tovább is fejleszthető.

Bartendaz Hungary

A mozgásformát és a gondolkodásukat GIANT Thinking elnevezéssel jelölték. A GIANT egy mozaikszó, ami a Growing is a noble thing rövidítése, ami magyarul azt jelenti, hogy a növekedés nemes dolog. A Bartendaz a bartenders szlengesített változata, ami felszolgálót jelent. Az angol bar szó jelentése cső és bár, tehát utalhat a húzódzkodásra használt eszközre vagy a kocsmára.

A mozgalom fő célkitűzései közé tartozik a fiatalok számára történő jó példa mutatás. A közösségben megélt testi és szellemi fejlődés és a folyamatos fejlődés a mozgékonyság, egyensúly, kitartás, fegyelem, kreativitás, rugalmasság, erő, alázat és a csapatmunka terén.

 

 

 

Bartendaz HungaryA Bartendaz nem egy edzőtermi sport, a tagok a saját kondíciójuknak és állóképességüknek megfelelően könnyebb vagy nehezebb gyakorlatokat végeznek ennek köszönhöteően bármilyen edzettségi szinten is állunk el tudjuk kezdeni ezt a sportot. Az alapgyakorlatok a húzódzkodás, fekvőtámasz, guggolás, tolódzkodás minden mozdulat, ezekere az alapgyakorlatokra épül. Léteznek ugyan Bartendaz versenyek, de inkább a mozgásforma népszerűsítésének céljából és nem a versengés a fő cél.

https://www.facebook.com/bartendazhungary/

Előző bejegyzés

Professzionális testtömeg összetétel analízis

Következő bejegyzés

Djokics Zseljko: öt év kell, mire felfogjuk ezt a Final Fourt