Kezdőlap»Egészség»A fitnesz világ rejtélyes kifejezése a kardió – tudd meg pontosan mit jelent!

A fitnesz világ rejtélyes kifejezése a kardió – tudd meg pontosan mit jelent!

0
Megosztások
Pinterest WhatsApp

Mi a kardió?

A kardió a fitnesz világban folyamatosan használt kifejezés, amit általában a köznyelv zsírégető edzésként szokott emlegetni, valójában a kardiovaszkuláris kifejezés rövidülése. A kardiovaszkuláris azt jelenti, hogy szív és érrendszer. A kardiovaszkuláris tréning jelentése tehát nem más, mint a szív és érrendszer edzése.

Bringazas

A lényege, hogy olyan mozgást végzünk, ami felgyorsítja a vérkeringést és megemeli a pulzusszámot. Ezzel a tevékenységgel csökkentjük a rizikófaktorát a különböző keringési rendszert érintő betegségek tekintetében, továbbá javítjuk vérkeringést és a szív állapotát, fejlesztjük az izmok kitartását és mindeközben az állóképességünket is folyamatosan fejlesztjük.

 

 

 

 

Milyen sportág tartozik a kardió edzés közé? Minden olyan tevékenység, ami magasabb pulzusszámon végezhető?

− futás
− biciklizés
− aerobik
− evezés
− labdajátékok

A kardiovaszkuláris edzés során dinamikus mozgásformáról beszélünk, ezért ha már mozgásszervi panaszaink vannak, semmiképpen nem javasolt a futás, hiszen csak rontana az állapotunkon, ebben az esetben a gyaloglás vagy az úszás vagy a kerékpározás lehet a legmegfelelőbb. Mielőtt azonban bármibe belekezdenénk érdemes a kezelőorvos tanácsát kikérni!

A kardió edzés során a kornak nincsen meghatározó szerepe abban az esetben, ha nincsen diagnosztizált betegségünk és fittnek és egészségesnek érezzük magunkat. Az idősebb ember már nem annyira terhelhető, de ugyanúgy edzhető, mint a fiatalabb.

Ha most kezdjük a kardió tréninget, akkor heti 2-3 alkalom javasolt. Nagyon nehéz meghatározni azt, hogy kinek mennyi a teherbírása, hiszen az állóképesség egyénenként változik. Abban az estben, hogy ha még nem végeztünk ilyen testmozgásokat, elképzelhető, hogy az elején nem fogjuk tudni végig csinálni. Ebben az esetben ne keseredjünk el! Tartsunk pihenőket, ha szükségesnek ítéljük, de ne adjuk fel!

Aerob edzésnek nevezzük az olyan testmozgásokat, izommunkákat amikor a testmozgáshoz szükséges energia előállítása nagy mennyiségű oxigén felhasználásával történik. Ilyen mozgás során a szervezetünk a rendelkezésre álló energia-tartalékokat, szénhidrátokat, zsírokat oxigén segítségével égeti el és az izmok számára így biztosítja a szükséges energiát.

Anaerob mozgás során az izommunkához feltétlenül szükséges energia előállításához, tápanyag égetéshez a szervezet számára nincsen elegendő mennyiségű oxigén, ezért a mozgás magas intenzitása miatt, csak rövid ideig tartható fenn és egy pihenési szakasz követi. Minden olyan mozgás anaerob, amely nagy erőkifejtést igényel.

A kardió edzés egy aerob edzésforma, de léteznek olyan részei, amelyek anaerobok. Tulajdonképpen minden mozgás kardió, hiszen minden olyan sporttevékenység, ami a keringési vagy légzőrendszert fejleszti kardió. A köztudatban azonban úgy terjedt el, hogy az állóképesség fejlesztő edzéseket nevezzük kardió edzésnek.

Fitness welovesport

Előző bejegyzés

Egészséges élet, egészséges táplálkozás

Következő bejegyzés

Férfi röplabda Extraliga - Pénzügyőr-előny a döntőben