Kezdőlap»Egészség»Öt őszi gyümölcs, ami segíti az edzést!

Öt őszi gyümölcs, ami segíti az edzést!

0
Megosztások
Pinterest WhatsApp

Sok vita alapja, hogy melyik napszakban együnk gyümölcsöt, mennyit, egyáltalán egészséges-e a gyümölcsökben lévő cukor, ha fogyni szeretnél. Öt olyan őszi gyümölcsöt ajánlunk, ami szerintünk hatékony és sportoláskor is eheted! 

Alma

Örök klasszikus, válaszd a savanykásabb fajtákat mint az Idared, Jonatán vagy zöld alma. A gála típusú például édesebb, több a gyümölcscukor tartalma is. Az alma gyümölcssava jó a belek és a máj működésére, méregtelenítő, tisztító hatású, egy közepes méretű almában körülbelül 80 kalória van, jelentős a C- A- és B vitamin, folsav, kalcium, magnézium, kálium, kéntartalma is. Naponta egy almával sokat tehetsz az egészségedért! 

Tipp: nyersen edd, ha turmixba teszed, akkor se csak a levét préseld ki, mert értékes rostokat veszítesz vele, az egész almát használd! 

Körte

A másik népszerű őszi hazai gyümölcs a körte, keresd a hazai kistermelők piacain, hálásak lesznek érte és sokkal zamatosabb, vitamindúsabb körtéket kapsz, mint a nagy áruházakban!

Egy darab körte a napi rostigényed több mint 20%-át is adja, támogatja a szív-és érrendszeredet, és az idegrendszert is regenerálja!

Tipp: Héjával együtt fogyaszd, mert az 3-4-szer több fitonutrienst és flavonoidot tartamaz, mint önmagában a gyümölcs húsa! 

Szőlő

Sláger gyümölcs ősszel a szőlő, ha sportolsz próbáld ki, hogy tízóraira egy fürt szőlőt egyél! Mindegy, hogy fehér, vagy vörös, de itt is az alapszabály, keresd a hazai szőlőket, nem a szemek nagysága határozza meg a vitamintartalmat sőt! Minél sötétebb és kisebbek a szemek, akár még picit savanykásabb is lehet, annál nagyobb a tápanyag értéke! A látványos, felfújt szőlőszemek ízetlenek és semmilyen vitaminértéke valójában nincs. Csökkenti a koleszterinszintet, elősegíti a kognitív funkciókat, E-vitamin tartalma kiváló, ami a bőr ruganyosságát is biztosítja. 

Tipp: a szőlőszemeket tedd a fagyasztóba, így később is tudod egy turmixba tenni, vagy köretnek pirítsd meg kevés olívaolajon egy serpenyőben, isteni! 

Gesztenye

Nem, nem a püré változat, az ugyanis tele van hozzáadott cukorral. Könnyedén meg tudod te is sütni sütőben! A sült gesztenye illata a lelki feltöltődésedhez is szuper lehet egy őszi estén, de egy jó jógaóra után nassoláshoz is kiváló!

A gesztenye nagyrészt telítetlen zsírsavakat tartalmaz, hozzájárul a telített zsírsavbevitel csökkentéséhez. 

Tipp: a nyers gesztenye szemeket sütés előtt áztasd vízbe, hogy megpuhuljon a héja!

Csipkebogyó

Kiváló C-vitamin forrás. Ihatod teának is, de vigyázz, a csipkebogyó teát nem forró vízzel kell felönteni, hideg vízben kell áztatni, majd utána tudod melegíteni, ha már kiázott! Lekvárként, szörpként is fogyaszthatod, de ugye tudod, hogy akkor bizony hozzáadott cukrot is beviszel a szervezetedbe? Edzés után egy jó csipkebogyó tea hidegen hidd el nagyon finom és rengeteg vitamint viszel be vele! 

Tipp: Ha te magad szednéd le, olyan helyről tedd, ahol nem járnak autók, akkor szedd le, ha már picit puhább, aprítóval zúzd pici darabokra, és sütőpapíron mehet a sütőbe! Ha megszáradt, mehet egy üvegbe és egész télre kész a legegészségesebb teád! 

Előző bejegyzés

A G-Flux elmélet: Egyél többet, mozogj többet, éges el többet…?

Következő bejegyzés

I run Lady Futni Sosem késő: 23 évesen kezdett kocogni, ma már az olimpiai maraton a célja