Kezdőlap»Sport»Edzés»Legjobb 5 tipp kezdő futóknak

Legjobb 5 tipp kezdő futóknak

2
Megosztások
Pinterest WhatsApp

A következőkben hasznos tanácsokat fogunk megmutatni, azoknak, akik már elkezdtek futni avagy csak gondolkoznak rajta.

  • Kezdjük kisebb távval és intervallummal

Sokan elkövetik az a hibát, hogy a nagy motivációjuk miatt, rögtön maraton-t szeretnének futni. Kezdő futóként, nem csak az elménk, de a testünk is megfogja köszönni, ha kényelmesebb távot választunk, vagy ha felosztjuk intervallumokra. Akár sétálhatunk is a szettek között. Edzésről edzésre szép fokozatosan emeljük az intenzitást, higgyétek el meg lesz az eredménye!

13 Benefits Of Running And Jogging For Your Health And Well-Being
  • Ne kezdjünk nagy sebességgel

Szintén kezdő hiba, hogy túl gyorsan szeretnénk futni az első edzésen, ez sokszor oda vezet, hogy az illető megsérül. Az izmaink szoknia kell a nyomást, szóval a sebesség emeléssel is csínján érdemes bánni. Elsőre közepes tempó az ajánlott, ahol esetleg még tudunk beszélgetni is a társunkkal, többek között a legtöbb zsírt is ekkor égeti szervezetünk.

  • A testünknek elengedhetetlen a regeneráció

Bizonyára jól ment az első tréning, viszont másnap érdemes pihennünk és mással foglalkoznunk. Mind az izmainknak, csontjainknak és a keringésünknek is elengedhetetlen a pihenés, illetve, hogy megszokják és feldolgozzák a terhelést.

Should you walk or run for exercise? Here's what the science says. - Vox
  • Válasszuk ki a megfelelő talajt

Sokan kérdezhetitek, hogy melyik a tökéletes talajtípus futáshoz? Erre nincsen jó válasz, mindegyiknek más az előnye és hátránya.

  1. Járda: gyorsabb tempóra a legalkalmasabb, azonban keménysége miatt, nagy nyomásnak van kitéve a bokánk. Főként lazább izomzatú embereknek ajánlott.
  2. Park/Erdő: a puha föld miatt, egységesen el van osztva testünk nyomása, így az egyik legkényelmesebb talajnak számít, azonban mindenképp érdemes vigyázni a gödrökre vagy kiálló kövekre, gallyakra, ugyanis ezek is okozhatnak kisebb rándulásokat.
  3. Salak: viszonylag puha talaj, a járda és a földút között helyezkedik el, azonban nyáron a nagy szárazságban, a nagyobb szemcsés sóder, csúszós lehet.
  4. Futópad: haladóbb futóknak ajánlott, ugyanis érdemes megszokni a pad dinamikáját.
Mill City / Saint City
  • Gondoskodjunk testünkről

Elősegíthetjük a regenerációt, ha egészségesen táplálkozunk, futás után érdemes, egy banánt enni, ami cukortartalmával megdobja a vérkeringésünket és kis idő elteltével enni, így rögtön be tudnak épülni a makro tápanyagok az izmokba, ezzel elősegítve gyógyulásukat. A pihentető, mély alvást se felejtsük ki, mivel főként éjjel gyógyulnak az izmok.

Előző bejegyzés

Erste Liga - Újpesti siker a Vasas ellen

Következő bejegyzés

Női kézilabda olimpiai selejtezőtorna