Kezdőlap»Sport»Edzés»Hogyan sportoljunk szabadtéren, esőben?

Hogyan sportoljunk szabadtéren, esőben?

0
Megosztások
Pinterest WhatsApp

A sport élménye felerősödik az esőben. Ha szeretné megtapasztalni, próbálja ki akár ma az alábbi sportokat.

Hogyan lehet sportolni, ha esik az eső? Ha a szabadba vágyás erősebb, mint az esőtől való viszolygás, vagy ha szabadtéri sportokra esküszik, függetlenül az időjárástól vagy az évszaktól, itt az ideje, hogy kimenjen az esőre! Hogyan lehet megtörni az egyhangúságot, most, hogy napokig esik és minden szürke és hűvös, és hogyan lehet élvezni a rossz időjárást sportolás közben? Bemutatjuk Önnek azt a legjobb 5 sportágat, amelyeket kipróbálhat, ha esik az eső! ‍

Futás

Nyilvánvaló, hogy a futás nem ismeri az évszakokat. Akár a magunk örömére és vágyból futunk, akár versenyre készülünk, nem akarjuk kihagyni a napi futás-adagunkat. Az esőben futás teljesen elfogadott és elterjedt szokás, melynek alapja a motiváción kívül a megfelelő öltözet. Ez szél- és esőálló dzsekiből, szemellenzős sapkából áll, ami megakadályozza hogy eső a szemünkbe csepegjen. A ruházat a dörzsölésnek kitett helyeken legyen megerősítve, és ne csak vízálló legyen, hanem taszítsa is a nedvességet, mert az elázott ruha súlya nagyobb. Fejhallgató használatát nem javasoljuk esőben. A jól bevált rutint semmiképp ne adjuk fel az eső miatt!

Futás Welosport

Hegyi kerékpározás

Olyan sportággal folytatjuk, aminek művelői soha nem ijedtek meg egy kis esőtől és sártól. Nyáron remek lehetőség nyílik a természet felfedezésére hegyi kerékpáron ülve, de nem akarjuk minden elindulás előtt az időjárás-előrejelzést figyelni és mérlegelni. Különösen nem akkor, amikor egy hetes esőzéseket ígérnek és mi szeretnénk kimenni. Ahhoz hogy alkalmazkodjunk a sárhoz, elsősorban a felszerelésünket kell felkészítenünk – az esőruházatról már írtunk, megyet ez esetben mindenképp érdemes kiegészíteni egy pár kesztyűvel, mert a vizes kéz megcsúszik a kormányon és könnyen át is fázik. Most vegyük sorra a kerékpár ellenőrzőlistát. Az elsődleges cél, hogy a járművet felkészítsük a nedves földdel, pocsolyákkal, árkokkal és barázdákkal való megküzdésre: állítsuk be precízen a guminyomást és a fékeket. Ne feledjük, most csúszósabb talajon mozgunk és a nedvességtől nem csak a gumi, de a pedál is csúszóssá válik. A sár beragadhat a mozgó alkatrészek közé, akadályozhatja vagy elnehezítheti azokat – mindig ügyeljünk a tisztántartásukra! Összességében semmi okunk arra, hogy ne mozduljunk ki a természetbe kerékpárral, esős időben sem.

Csapatsportok

Meglepően szórakoztató lehet csapatsportokat játszani a szakadó esőben. Akár fociról, kosárlabdáról, de bármilyen más kültéri labdajátékról van szó, toborozzuk össze a társakat és öltözzünk megfelelően. Itt is fontos a vízhatlanság, és különösen fontos, hogy a cipőnk ne csússzon vizes talajon. Fejünkre is mindenképpen tegyünk olyan sapkát, ami nem ázik át, hogy védjük a fejünket az elázástól. Ha megszerettünk egy csapatsportot és összeállt egy jó társaság, ne hagyjuk félbe a sportolást a kedvezőtlen időjárás miatt, sokat veszíthetünk. Élvezzük, ahogy a labda placcsan és leül a pocsolyában, ezzel is kiszámíthatatlanná téve a játékot. Talán gyerekkorunkból még sokan emlékszünk ezekre a felszabadult pillanatokra.

Vízi sportok

Meg is érkeztünk azokhoz a sportágakhoz, amelyek kétségtelenül verhetetlenek esőben. Mert amikor már amúgy is vizesek vagyunk, nem kell tartanunk a megázástól. Ha már vizesek leszünk, legyünk azok tetőtől-talpig! Az élénk tavaszi szél kedvez a szörfözésnek, a bőséges vízfolyások pedig a kajakozásnak vagy vadvízi evezésnek. Ha hideg a víz, használhatunk neoprén ruházatot és cipőt is, de a szokásos védőfelszerelésekről semmiképp ne feledkezzünk meg. Fejfedőt akkor is viseljünk, ha esős időben a napszúrástól vagy leégéstől nem is kell tartanunk. Természetesen ilyenkor is érvényes, hogy viharban vagy áradáskor ne szálljunk vízre! Itt az ideje tehát, hogy kipróbáljuk kedvenc aktív időtöltéseinket mostohább időjárási körülmények között is, ami további kihívást jelent és ezzel edzi nemcsak a testet de a lelket is. A kenu részben megvéd bennünket alulról az elemektől, ezért igyekezzünk benne maradni és nem borulni – ha fáznánk, evezzünk keményebben. Aki pedig teljesen szeretne elbújni az eső elől, tegye ezt egy jó kis ússzással vagy búvár merüléssel – a mélyben nincsenek légköri jelenségek.

Előző bejegyzés

5 Furcsa Extrém sport

Következő bejegyzés

Ligeti Dániel elődöntős, Vilhelm kikapott a Birkózó Eb-n