Kezdőlap»Sport»Téli Paralimpia: Ukrajna első az éremtáblázaton három arannyal a nyitónapon

Téli Paralimpia: Ukrajna első az éremtáblázaton három arannyal a nyitónapon

0
Megosztások
Pinterest WhatsApp

Ukrajna három arannyal végzett az éremtáblázat élén a pekingi téli paralimpia első napján.

A biatlonos Grigorij Vovcsinszkij diadalmaskodott a férfi sprint versenyében, és megnyerte Ukrajna első aranyát a játékokon. Okszana Shyshkova ezután megnyerte a női sprint látássérültek versenyét, mielőtt a szintén ukrán Vitalij Lukjanenko 1-2-3-at nyert a férfiaknál.

Az ukrán sportolók összesen hét érmet szereztek a nyitónapon. 20 ukrán sportoló és kilenc idegenvezető tartózkodik Pekingben. A küldöttség a február 24-én megkezdett orosz invázió ellenére utazott Kínába.

“Nehéz volt számomra, amikor elkezdődött a háború. Minden nap sírtam” – mondta Vovcsinszkij. „Nem értettem, mi történt. Mit tehetek? Ezt a versenyt Ukrajnának ajánlhatom, az ukrajnai emberek békéjéért. – Kérem, legyen vége a háborúnak, ez nagyon fontos a gyerekeink számára. A verseny előtt arra gondoltam, hogy mindent meg kell tennem Ukrajnáért. Gondolnom kell a háborúra, a hazámra, a népemre, az elnökömre. Szeretem Ukrajnát. Szeretem a sportot, de ma Ukrajna jövőjéért futottam.”

Vovcsinszkij, aki 2014-ben Szocsiban aranyérmet szerzett hosszútávon, 45,8 másodperccel verte a német Marco Maiert, ezzel megnyerte versenyét.

Shyshkova a német Linn Kazmaiert előzte meg, hogy megszerezze Ukrajna második aranyát. Lukianenko a sprintben a látássérültek versenyében harmadik helyet szerzett, honfitársa, Olekszandr Kazik és Dmytro Suiarko pedig ezüst-, illetve bronzérmet szerzett. Ezüstöt szerzett még Liudmila Liasenko és Tarasz Rad.

Liashenko (28) megszerezte ötödik érmét a játékokon a női sprintben, ahol a kínai Guo Yujie (17) győzött. Ez volt a második paralimpiai érme a 23 éves Radnak a pjongcshangi középtávú aranya után, miután 17,5 másodperccel lemaradva végzett a kínai Liu Zixu előtt a férfi sprintben.

A játékok előtt Valerij Sushkevics, az ukrán paralimpiai csapat vezetője azt mondta, csapata jelenléte a játékokon „jelképe annak, hogy Ukrajna él”, és ez egy „csoda”, hogy kijutottak a versenyre.

Szeretettel üdvözölték őket a Madárfészek Stadionban a pénteki megnyitó ünnepségen. Felvétel Andrew Parsons megindító nyitóbeszédről (A világ, amiben mindannyian osztozunk):

Az Orosz Paralimpiai Bizottságot és Fehéroroszországot eltiltották a versenyzéstől.

Előző bejegyzés

Futás, kerékpározás a legjobb kardió?

Következő bejegyzés

"Nem helyes Abramovicsot skandálni"