Kezdőlap»Események»A sport ösztönzi a pozitív társadalmi változásokat

A sport ösztönzi a pozitív társadalmi változásokat

0
Megosztások
Pinterest WhatsApp

Ahogy a világ a nemzetközi sportesemények ígéretes felvonulását várja, ideértve a 2021-es tokiói olimpiát és a 2022-es katari FIFA-világkupát, az iparág 2020-ban levont tanulságaiból tekintsünk előre. A sport egyedülálló erővel bír a fontos üzenetek továbbításában, elősegíti a kulturális befogadást és a toleranciát, és áthidalja a megosztott társadalmat. Arra számítunk, hogy a sport továbbra is előmozdítja a társadalmi reformokat és növeli a kulturális elfogadottságot azáltal, hogy közös platformot biztosít az elkövetkező hónapokban.

A sport közvetlen fizikai egészségügyi előnyein túl a jólét, a tolerancia, valamint a tudatosság növelésének és a kulturális megosztottság csökkentésének eszköze. A sport visszatérése, sőt a sportlétesítmények újbóli megnyitása jelentősen javíthatja azoknak a sportrajongóknak és sportolóknak a mentális egészségét, akiket az elszigeteltség miatt a lelki problémák veszélye fenyeget. A sportnak azt is tulajdonítják, hogy elősegíti az erősebb társadalmi kötelékek kialakulását és növeli a fiatal generáció önbecsülését.

A sport fontos szerepet játszhat a kulcsfontosságú társadalmi kérdések kezelésében és tudatosításában is. Ez az év a társadalmi igazságosság keresésének éve volt az egész világon, és megújította a párbeszédet az egyenlőtlenségekről, valamint a kormány, a vállalkozások és más befolyásos érdekeltek kötelességéről, hogy kezeljék a társadalmi igazságosság és a marginalizált közösségek gazdasági szerepvállalásának kérdését.

Például az NBA létrehozott egy társadalmi igazságügyi koalíciót, egy játékosokból, edzőkből és kormányzókból álló tanácsot, hogy elősegítse a polgári szerepvállalást, a szavazást és a rendőrségi és büntető igazságszolgáltatási reformokat. A játékosok egyedi, társadalmi igazságosság szlogenekkel ellátott mezeket viseltek a Black Lives Matter mozgalom előmozdítása érdekében, és a csapatok még együttműködtek a helyi választási tisztviselőkkel is, hogy stadionjaikat biztonságos szavazóhelyiségekké alakítsák, ezzel is ösztönözve a szavazást az Egyesült Államokban a legutóbbi elnökválasztás során.

A Liga a Nemzeti Kosárlabdázók Szövetségével (NBPA) is együttműködve alapítványt hozott létre, és az elkövetkező 10 évben 300 millió dolláros támogatást fordít az amerikai és kanadai fekete fiatalok készségfejlesztésének, foglalkoztatásának és előmenetelének előmozdítására.

A sportikonok fontos szerepet játszanak a példaértékű viselkedésnek és sportszerűségnek bemutatásában is. A 90-es évek Michael Jordan-mániájától, amely a kosárlabda fiatal rajongói körében ösztönzi az atlétikát, a Liverpool FC Mo Salah által létrehozott „Salah-effektusáig” – amely lehetővé tette az iszlám kulturális elfogadását a brit szurkolók körében – a sportolók elősegíthetik a sokszínűséget és a toleranciát, elősegítve a megértés kialakulását a kulturális marginalizációval szembesülő közösségek felé.

A COVID-19 járvány során Marcus Rashford, az angol futballcsatár segített kampányt indítani több mint 1,5 millió kiszolgáltatott gyermek táplálására, akik az iskola bezárása miatt nem tudtak ingyenes iskolai étkezéshez jutni.

Végül a sport kiváló közös nevező lehet a társadalom kulturális akadályainak felszámolásában. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság lépéseket tesz a tolerancia és a befogadás felé. A bizottság megnyitotta a tokiói Pride House Tokiót, az LMBTQ + emberek állandó közösségi központját Tokióban, a tokiói nyári olimpia 2021 júliusi tervének részeként.

Ugyanezen a fronton a Manchester United, a Premier League legtöbb címet szerző klubja továbbra is támogatja a kulturális akadályok csökkentését a munkahelyen azáltal, hogy partnerségben áll az Egyesült Királyságbeli Stonewall-lal, egy LMBTQ +  nemzeti jótékonysági szervezettel a befogadó munkakörnyezet és képzési programok támogatásáért.

 

A sport tehát a szórakoztatáson túl képes arra, hogy összehozza az embereket a nehéz időkben is. Mindannyiunk érdeke, hogy ez az iparág kitartson és működjön – hogy megmaradjon az életünk egy nagyon fontos része.

Előző bejegyzés

A legszebb, leginspirálóbb fitnesz sportoló nők

Következő bejegyzés

Gulyás István az eredménnyel és a hozzáállással is elégedett