Kezdőlap»Egészség»A zellerlé előnyei

A zellerlé előnyei

0
Megosztások
Pinterest WhatsApp

A zellert régebben nem tartották sokra. „Amikor dietetikát tanultam az egyetemen, megtudtuk, hogy a zeller alacsony tápanyagtartalmú zöldség, amely főként az íze és a ropogóssága miatt értékes” – mondja Christine Palumbo, RDN, az illinoisi Naperville-i magánpraxis dietetikusa.

 

Viszont mára ez a szerény zöldség a táplálkozás reflektorfényében áll, köszönhetően a pár hírességnek és véleményvezérnek, akik az egészségügyi előnyeit hirdetik, különösen akkor, ha a szárát gyümölcslé formájában fogyasztják. „Most már tudjuk, hogy mint mindennek, ami nő, a zellernek is egyedülálló tápanyagprofilja van” – mondja Palumbo. Ezért jó okunk van arra, hogy komolyan vegyük a zellert.

 

Ugyanakkor Palumbo és más dietetikusok azt mondják, hogy a zellerlé nem tekinthető csodaitalnak. „Nincs varázsszer – és egyetlen étel sem gyógyít meg öngamában semmit” – mondja Kaleigh McMordie, RDN, a LivelyTable.com alapítója, amely a texasi Lubbockban található. Marisa Moore, RDN, dietetikus (akinek magánpraxisa van Atlantában) egyetért ezzel. „A társadalom még mindig A csodaszert keresi” – mondja Moore. “De az igazság az, hogy egyetlen étel sem tudja megváltoztatni az egészséget önmagában.”

 

A dietetikusok élelmiszer-hóbortokkal kapcsolatos figyelmeztetései nem akadályozták meg az őrület elindítóját, Anthony Williamet, akit  „Orvosi Médiumnak” is hívnak, hogy hatalmas előnyöket ígérjen a zellerléből. Bár Williamnek nincs ismert orvosi bizonyítványa, mégis azt ajánlja a követőtáboránka, hogy igyanak meg 5 dl zellerlevet minden nap éhgyomorra. írja is a blogjában hogy „a zeller képes  javulást elérni mindenféle egészségügyi probléma esetén”.

 

Mit kell tehát tudnod erről az egyszerűnek tűnő növényi italról, amely nagy felhajtást kapott az Instagramon? Nézzük meg, mik is az előnyei valójában a zellerlének:

 

Míg a zellerlé néhány felkapott előnye valóban eltúlzott, a lé ivása (vagy a zöldség snackként vagy levesekben és salátákban való elfogyasztása) egészségügyi előnyökkel jár:

 

  • A zellerlé segíthet elérni a vitaminokkal és ásványi anyagokkal kapcsolatos célokat

 

A zeller vitamin- és ásványianyag-tartalmát nem szabad figyelmen kívül hagyni: a zellerlé K-vitamint, káliumot, A-vitamint és folátot tartalmaz, mondja Palumbo. Például egy adag zeller (amely 110 gramm [g]) 32 mikrogramm (mcg) K-vitamint tartalmaz, és a 19 éves és idősebb nőknek körülbelül 90 mikrogrammra van szükségük naponta – így egy adag egy nő szükségletének több mint egyharmadát fedezi a napra.

 

„A K-vitamin olyan tápanyag, amelyre nem gondolunk túl gyakran, de a csontok egészségének fontos” – mondja Palumbo. „Amikor a csontok egészségéről van szó, általában csak a kalciumra és a D-vitaminra figyelünk, de egyre több kutatás folyik arról, hogy miért van szükség a K-vitaminra is” – teszi hozzá Palumbo. “És ahogy a nők öregszenek, fontos tisztában lenni azzal, hogy mi segítheti a csontok erősségét.” A Clinical Cases in Mineral and Bone Metabolism című folyóiratban megjelent áttekintés azt sugallja, hogy a K-vitamin a D-vitaminnal együtt javíthatja a csontok egészségét és megelőzheti a töréseket, amellett, hogy javítja a veseelégtelenségben szenvedők érrendszeri egészségét.

 

A kálium egy másik meglepő tápanyag a zellerben – 1 csésze zellerben több, mint félszerese a kálium, mint egy közepes méretű banánban, ami híres a kálium tartalmáról. 

 

Moore szerint azonban, mielőtt csodaételnek kiáltanánk ki a zellert, fontos megjegyezni, hogy a zeller olyan, mint sok más káliumot tartalmazó gyümölcs és zöldség (amiről Moore szerint kimutatták, hogy csökkenti a vérnyomást, ha szív-egészségügyi táplálékként fogyasztjuk diéta szerűen).

 

  • A zellerlé jótékony antioxidánsokat biztosít

 

„A többi növényi élelmiszerhez hasonlóan a zellerlé is tartalmaz fitonutrienseket – például fenolsavat és flavonoidokat” – mondja Palumbo. És a fitonutrienseknek, amelyek antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, például megakadályozzák a sejtkárosodást, az étrend fontos részét kell képezniük, jegyzi meg a MedlinePlus.

 

A Molecules áttekintése azt sugallja, hogy a fitonutriensekben gazdag étrend csökkentheti bizonyos betegségek kialakulásának esélyét. Ez azt jelenti, hogy pusztán a zellerlé ivása valószínűleg nem biztosítja az összes szükséges fitotápanyagot, mondja Palumbo. Egyél más gyümölcsöt és zöldséget is.

 

„Az a személy, aki minden reggel 5 dl zeller levet iszik gondolhatja: “Nos, meg is vagyok a napi zöldség / gyümölcs adagommal” – mondja Palumbo. “De ez nem ideális, mert az embereknek sokféle zöldséget és gyümölcsöt kell enniük ahhoz, hogy minden fitonutrienshez, vitaminhoz, ásványi anyaghoz és sok máshoz hozzájussanak, amelyek hozzájárulnak az egészségük megőrzéséhez.”

 

  • A zellerlé segíthet megőrizni a hidratációt

 

„Mivel a zeller elsősorban víz, ha zellerlevet iszol – vagy eszel megfeleően hidratált lehetsz” – mondja Palumbo. Például, hogy 1 csésze zeller 101 g-nak felel meg, amiből 96,38%-a víz. 

 

Tehát, ha eleged van a sima vízből, akkor a zellerlé jó hidratáló alternatíva lehet. De vedd figyelembe: „Sokkal drágább, mint maga az ivóvíz” – mondja Moore.

 

A hidratáltság fontos az általános egészségi állapota szempontjából – a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ szerint a kiszáradás összezavarhatja a gondolkodást, befolyásolhatja a hangulatot, székrekedést okozhat, és akár vesekő kialakulásához is vezethet.

 

  • A zellerlé más zöldségekkel együtt segíthet a gyulladások leküzdésében

 

Ami a kutatást illeti, a zeller nem minden gyulladásra gyógyír. „A zeller segíthet csökkenteni a gyulladást, de nem varázslatos gyulladáscsökkentő lé” – mondja Palumbo. “Van egy régebbi tanulmány, amely a zeller gyulladásgátló tulajdonságait vizsgálta in vitro [kémcsőben], és úgy tűnt, hogy gyulladáscsökkentő előnyöket mutat” – mondja McMordie. De ezek az eredmények nem ugyanazok, mintha embereken végzett vizsgálatról lenne szó, teszi hozzá McMordie, a kutatók pedig a zellerkivonatot (nem a szárat) vizsgálták, ezért további kutatásra van szükség.

 

Ennek ellenére nem árt, ha felveszed a zellert a bevásárlólistádra. “A gyulladáscsökkentő étrend olyan, amelyb zöldségekre, gyümölcsökre, teljes kiőrlésű gabonákra, diófélékre és korlátozott állati fehérjére összpontosít – és a zeller minden bizonnyal része lehet ennek az étrendnek” – mondja Palumbo.

 

És jó okunk van arra, hogy gyulladáscsökkentő étrendet kövessünk egészségünk érdekében. A Journal of Internal Medicine folyóiratban közzétett tanulmány szerint azoknál a résztvevőknél, akik a legszorosabban követték a gyulladáscsökkentő étrendet (amely sok zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű kenyeret és dióféléket tartalmazott), 18 százalékkal alacsonyabb volt a halálozás kockázata bármilyen okból kifolyólag, 20 százalékkal alacsonyabb a szívbetegség miatti halálozás, és 13 százalékkal alacsonyabb a rák okozta halálozás kockázata azokhoz képest, akik nem követték olyan szorosan a gyulladáscsökkentő étrendet. Ezért, ha szereted a zellerlevet, kombináld más gyulladáscsökkentő ételekkel.

zeller

 

  • A zellerlé segítheti a fogyást

 

Tagadhatatlan, hogy a zeller alacsony kalóriatartalmú étel – egy 1 adag, amely körülbelül egy nagy szárnak és egy közepes méretű szárnak felel meg, mindössze 14 kalóriát és 3 g szénhidrátot tartalmaz.

 

Még ha meg is iszol 5 dl zellerlevet, akkor is csak körülbelül 30-45 kalóriát és 6-9 g szénhidrátot viszel be. Tehát azoknak, akik szeretik a gyümölcslevet, alternatívája lehet más, magasabb kalóriatartalmú és valamivel szénhidráttartalmú italoknak (például a narancslé és az almalé).

 

Mindezeket figyelembe véve a Medical Medium azt állítja, hogy a zeller segíthet a kilók leadásában a máj méregtelenítésével, mondván: „a rejtélyes súlygyarapodás mögött lomha, mérgező máj áll”. Az olyan dietetikusok, mint Palumbo, azonban nem értenek egyet ezzel. „A méregtelenítés legjobb módja az, ha megtisztítod az étrended a túlságosan feldolgozott élelmiszerek minimalizálásával, és több teljes értékű élelmiszert fogyasztasz, mint például zöldségek, gyümölcsök, diófélék, magvak és gabonafélék; ha ezt megteszed, a májad és az emésztőrendszered remek munkát fog végezni” – mondja.

 

Ahol meginog a zellerbe vetett hit….

 

Keress bizonyítékokat a zellerlé előnyeiről, és valószínűleg nem fogsz sokat találni. “A zellerlé drámai egészségügyi hatásairól szóló tanulmányokat illetően kutatás egyszerűen nem létezik” – mondja Palumbo.

 

A Medical Medium szerint a zellerlé megakadályozza a magas vérnyomást. Egy kísérleti tanulmány azonban, amelyet a Natural Medicine Journalban publikáltak, megállapította, hogy a zellermag-kivonat kapszula formájában történő bevétele – nem léként vagy elfogyasztva – csökkentheti a vérnyomást. A tanulmány szerzői azt is megjegyzik, hogy „a zeller és a zellerkivonatok vérnyomáscsökkentő hatásának kutatása meglehetősen előzetes, és további vizsgálatokra van szükség a klinikai hatékonyság és biztonságosság megerősítéséhez”. Ráadásul a fent említett szerzők nem teljesen függetlenek: a kutatók közül ketten „igazgatók a BioActives LLC-ben”, amely a vizsgálatban használt zellermag-kivonat szállítója, így fennáll az esélye annak, hogy érdekük fűződik a pozitív vizsgálati eredményekhez.

 

A zellerrel kapcsolatos egyéb tanulmányokat nem embereken, hanem állatokon és in vitro végeztek. Például a The Journal of Nutrition folyóiratban megjelent tanulmányban a zeller segített csökkenteni az egereknél az életkorral összefüggő memória problémákat. Egy másik kutatás, ami megjelent a Journal of Ethnopharmacology folyóiratban, azt találták, hogy a zellerben lévő eltérő flavonoidok csökkentik a futóegér gyomrának gyulladását.

 

A Medical Medium egyéb hipotetikus előnyökkel is foglalkozik, mint például az ekcéma és a pikkelysömör kezelésében, valamint a húgyúti fertőzések megelőzésében, de ezeknek az állításoknak a támogatására kevés a kutatás.

 

A Medical Medium azt is sugallja, hogy a zellerlé – pép nélkül – segítheti az emésztést. De ha zellerlevet iszol, nem pedig a zöldséget, akkor kimarad a rostja, ami McMordie szerint a zöldség egyik legnagyobb előnye: az élelmi rostoktól gyorsabban érzünk jóllakottságot, ezek segíthetik az emésztést, jegyzi meg a MedlinePlus. . „Ha valaki ki akarja próbálni a zellerlevet, azt javaslom, hogy inkább turmixolja össze a lé préselése helyett, hogy a rostból [több] megmaradjon” – teszi hozzá. Így valóban részesülhet a valódi emésztési előnyökből.

 

Lábjegyzet: Kell-e inni zellerlevet a jobb egészség és a fogyás érdekében?

 

Még mindig érdekel a zellerlé trend? Remek, de jegyezd meg: „Bár minden reggel zellerlevet inni nem feltétlenül ártalmas, nem ez az egyetlen dolog, amit meg kell tenned az egészséges táplálkozás és a több energia megszerzése érdekében” – mondja Palumbo.

 

Továbbá, ha nem saját zellert préselsz, ügyelj az összetevők listájára. “Sok kereskedelmi forgalomban kapható zellerlé ital tartalmaz gyümölcsleveket és egyéb összetevőket, amelyek hozzáadott cukrot és egyéb összetevőket tartalmazhatnak” – mondja Moore.

 

És ha legközelebb az Instagramon lapozva látsz egy hírességet, aki egy adott ételt dicsér, légy óvatos. „Légy óvatos azzal kapcsolatban, hogy honnan szerzed be táplálkozási információid – győződj meg arról, hogy az adott személy hiteles, és rendelkezik-e olyan jogosultságokkal, mint egy RDN [bejegyzett dietetikus táplálkozási szakértő]; ne higgyj el mindent és ne próbálj ki mindent ész nélkül” – tanácsolja McMordie.

Könyvajánló:zeller

Előző bejegyzés

Tippek hideg időben való futáshoz

Következő bejegyzés

Korai magyar búcsú a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokságon