Kezdőlap»Események»A Farsang eredete

A Farsang eredete

Híres felvonulások szerte a világból

1
Megosztások
Pinterest WhatsApp

A vízkereszt hivatalosan is lezárta a karácsonyi időszakot, megint egy teljes évet kell várnunk az év legcsodásabb hónapjára. Sokan gondolják úgy, hogy a karácsony és a szilveszteri bulin kívül nem sok ünnep van év közben, amit érdemes várni, amiért érdemes számolni a napokat, ám ez súlyos tévedés.

Ne feledkezzünk meg a Farsangi időszakról, amire várnod sem kell, hiszen már el is kezdődött! Ebből a blogbejegyzésből mindent megtudhatsz a Farsangról!

A Farsang története

Talán nem olyan meglepő, de a Farsang is, mint sok más ünnep, ősi hagyományokból és régi babonákból származik. Középkori mondák úgy tartották, hogy a tél utolsó napjain, amikor a nappalok rövidülnek a Nap egyre gyengébb, így a gonosz szellemek életre tudnak kelni.

Hogy elűzzék a gonoszt óriási mulatságokat, felvonulásokat, jelmezes karneválokat tartottak. A régi jelmezek rendszerint ijesztőek voltak, hogy elűzzék a halált és a hideget. Az első jelmezes felvonulások épp ezért halottas felvonulásra hasonlítottak, később ebből alakultak ki a ma ismert modern karneválok.

Mettől meddig tart?

A farsang hossza évről-évre változik. Január 6-án vízkereszt napján kezdődik és a húsvétot megelőző 40 napos böjtig kezdetéig tart, azaz hamvazószerdáig. A tavaszváró igen változatos pogány ünnepből fejlődött ki a modern kori farsang. Magyarországon a középkorban jelent meg, ekkor még nagyon változatos módon, fellelhető volt több kultúra ünnepi szokása is.

Ez az esemény máig sem veszített népszerűségéből, sőt az utóbbi években egyre gyakoribb a farsangi buli családi és baráti körökben. Általában februárban tartják meg őket és rendszerint házibuli formájában.

 

A házigazda sok készülődés árán díszíti fel otthonát, hogy méltó körülmények között fogadhassa változatos jelmezbe bújt vendégeit. A jelmezek tárháza mostanra hatalmasra nőtt a szuperhőstől a rémisztő kaszásig, egészen a vérszomjas zombiig minden megtalálható ilyenkor. Cél a jókedv és a szórakozás!

Farsangi felvonulások a világ minden tájáról

Busójárás

Ki ne ismerné a híres mohácsi busójárást? Feltételezhetően a XVIII. század végén kezdődött a népszokás. Az idejét a tavaszi napfordulót követő első holdtölte határozza meg, pont, mint a húsvétét.

Kezdetben farsangvasárnap reggelétől húshagyókedd estéjéig tartott az esemény. Ez napjainkban meghosszabbodott köszönhetően az eseményt övező idegenforgalomnak. Napjainkban már három nappal korábban, csütörtöktől kezdődnek a rendezvények.

 

Ilyenkor nagyjából Mohács lakosságának a kétszerese keresi föl a várost, hogy megcsodálják az ezer télűző jelmezbe öltözött felvonulókat.

2009 óta az UNESCO Emberiség Szellemi Kulturális Örökség reprezentatív listáján is szerepel!

Velencei karnevál

Szintén egy nagyon nevezetes esemény. Tudtad, hogy ez a világ legrégibb közvetlen hagyományokkal rendelkező farsangi felvonulása? Ez egy két hétig tartó hosszú ünnepség, amely hamvazószerda előtti napon fejeződik be.

Ez egy valódi jelmezes kavalkád, ahol szintén megjelenik az alakoskodó játék és persze a tűz is. Az utolsó napon búcsút intenek a Karnevál hercegének. Ennek jelképes jelentése van, a szalmabábút elégetik, ezzel az önmagukban lévő rossztól is búcsút vesznek, mindenki megszabadulhat ettől.

Ezzel a pillanattal együtt a tél végérvényesen véget ér és visszatérnek a tavaszhoz.

 

Riói karnevál

A riói karnevált jelenkori állapotában 1928-tól kerül megrendezésre. Ez egy 5 napos ünnepségsorozat, ami péntektől húshagyó keddig tart. Eredete portugál bevándorláshoz köthető, ők már több száz évvel előtte is tartottak hasonló maszkos felvonulásokat Brazíliában.

Ennek az eseménynek igazán különleges csúcspontja van, mégpedig a szambaiskolák jelmezes felvonulása, amit minden évben emberek milliói követnek élőben és a tv képernyők előtt!

 

Reméljük érdekesnek találtad farsangi cikkünket és segített, hogy kicsit jobban megismerd ezt az ünnepet! Ha idén szeretnél Te is jelmezes buli tartani, vagy csak egy vagány öltözéket keresel, amivel bármilyen versenyen győzedelmeskedhetsz, látogass el weboldalunkra, böngészd át farsangi kínálatunkat!

Forrás: Lufipark blog

Előző bejegyzés

16 hiba, amit elkövethetsz mikor újévi fogadalmat teszel, és hogyan kerüld el?

Következő bejegyzés

Tippek hideg időben való futáshoz