Kezdőlap»Jótékonyság»Legyél a változás motorja – erőfeszítés nélkül!

Legyél a változás motorja – erőfeszítés nélkül!

A jó dolgok nem feltétlenül fárasztóak, vagy drágák

1
Megosztások
Pinterest WhatsApp

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy szinte mindenki jó irányba akarja befolyásolni a világot. Sajnos elkeserítő lehet felismerni, hogy a dolgok nagy olvasztótégelyében az erőfeszítéseink nem biztos, hogy elérik a kívánt hatást. A National Geographic becslései szerint például az újrahasznosító edényekbe helyezett szemét 91 százalékát a hulladékgazdálkodás egyszerűen megpróbálja megsemmisíteni – nem kerülnek vissza az alapanyagok közé. Ennek oka a kapacitáshiány és a szemét szennyezettsége lehet.

De ne ess kétségbe, hogy hiába válogatsz gondosan! A trükk az, hogy az elérhető és hatásos módszerekre összpontosítsunk, amelyekkel a leghatékonyabb eredményeket hozó szervezeteket és tevékenységeket választjuk ki. Így minden elköltött dollár és minden jótékonykodásra fordított perc a lehető legnagyobb hasznot eredményezi.

Készen állsz arra, hogy kiérdemeld az igazság mackónadrágos bajnoka státuszát? Összegyűjtöttünk néhány egyszerű módszert, amelyek segítségével helyi és globális forradalmat robbanthatsz ki.

Javítsd fel az újrahasznosítás menetét

műanyag újrahasznosítás

Valószínűleg régóta szeparálod a szemetet az újrahasznosítható anyagoktól, akár szándékosan, akár nem (gyerekkorodban biztosan te is készítettél ezt-azt WC papír gurigából). Sokan azonban még mindig nem ismerik a színkódos kukák használatának helyes módját, így környezettudatos tetteik semmisek.

A legegyszerűbb, ha kiöblítesz minden olyan tartályt, ami a sárga fedelű szemetesbe kerül, mivel az ételmaradék nemcsak az újrahasznosítást nehezíti meg, hanem az összes többi tárgyat is koszolja, amellyel kapcsolatba kerül. Ha egy tégely makacs mogyoróvajat kell egy éjszakán át ázni hagynod, tedd meg, és ha nem tudod eltávolítani a törmelék nagy részét, dobd a sima szemetesbe – jobb, ha az nem is kerül az újrahasznosító üzembe.

Egy másik egyszerű megoldás? Ismerkedj meg azzal, hogy milyen típusú műanyagokat fogad el a településed újrahasznosítási programja. A legtöbb város és régió közzéteszi ezt az információt a webhelyén. Nyomtasd ki és tedd jól látható helyre a kuka közelében, és győződj meg arról, hogy a használói megismerkednek a szabályokkal.

Kreatív módszereket találhatsz az erős műanyag tartályok és flakonok újrafelhasználására is; az Internet az ötletek kimeríthetetlen tárháza ezen a téren is. Elképzelhető, hogy a helyi gyermekintézmények is örülnek a kézművesfoglalkozásokon hasznosítható tárgyaknak. Gondolj bele: az üres joghurtos edények új életet kaphatnak palántacserépként vagy anyák napi ajándékként!

Fedezd fel lakóhelyedet

helyi közösség

Az országszerte tapasztalható bezárások miatt a legtöbben arra kényszerültünk, hogy az első adandó alkalommal újra megtapasztaljuk, mi mindent kínál a világ. Ki ne jutott volna el a szállásfoglaló oldalak “fizetés” gombjáig, mielőtt megszakította volna a foglalást?

Függetlenül attól, hogy az utazási korlátozások korlátoznak-e bennünket, a helyben maradás nemcsak a regionális gazdaság szempontjából nagyszerű, hanem egy teljesen új perspektívát is kínálhat a saját környezetünkben található vállalkozások és programok által kínált lehetőségekről.

„A helyi művészek, éttermek, rendezvényhelyek és kultúránk egyéb vonatkozásai nagyon fontosak” – mondja Mark Brennan Jr., a Penn State Egyetem szociológia- és oktatásprofesszora, aki közösségfejlesztéssel kapcsolatos tanulmányokat végzett. „Még ha nem is akarjuk beismerni, ezek a dolgok hihetetlenül fontosak az identitásunkhoz, az életút során, és a számunkra fontos értékek szempontjából.”

A helyi tulajdonú éttermeknek és személyzetüknek van leginkább szüksége a támogatásunkra. A tavalyi év során számos étterem és bár zárt be ideiglenesen vagy véglegesen, és rengeteg alkalmazottat bocsátottak el – sokukat véglegesen.

Ahogy Brennan rámutat, annak ellenére, hogy a járvány miatt sokunk megőrülhet, az otthon közelében maradás mentális egészségügyi előnyökkel is járhat.

„Létezésünk túlnyomó része 5-10 kilométeren belül zajlik attól a helytől, ahol éjszaka aludni térünk” – jegyzi meg. “De hihetetlenül könnyű beleragadni a nemzeti és nemzetközi politika hálójába.” Ha a fókuszt visszahelyezzük a közösségre, az segíthet a céltudatosság megteremtésében, és eltávolíthatja a véget nem érő hírciklus okozta stressz egy részét. Ráadásul erőfeszítéseink pozitív eredménye, hogy akár helyi üzleteket támogatunk, akár egy közösségi eseményhez csatlakozunk, azonnali örömet okozunk többeknek.

Állíts össze egy jobb ruhatárat

fenntartható ruházat

Bizony, izgalmas fillérekért megszerezni a legújabb divatirányzatokat a népszerűségük csúcsán. A probléma az, hogy a „fast fashion” multiknál történő vásárlás tartósan rossz hatással lehet a környezetre. „A legtöbb ruhát ma hatalmas cégek árulják, olyan üzleti modellel, amely arra épül, hogy nagy mennyiségű terméket állítanak elő alacsony áron, rövid idejű használatra” – mondja Elizabeth L. Cline, könyvszerző – “még a luxustermékeket is egyre rövidebb idő után dobják félre.”

Az Ellen MacArthur Alapítvány szerint a ruha- és textilgyártás a világ szén-dioxid kibocsátásának nyolc százalékáért felelős, és másodpercenként egy használt ruhadarab kerül a szeméttelepre. Így mindazok az olcsón beszerzett darabok, amelyektől menőnek látszol, kárt okozhatnak a környezetnek és az embereknek. „A ruhaipar régóta a nők fő foglalkoztatója, de magas a kényszermunka, a gyermekmunka és az alacsony bérek aránya is, ami megbocsáthatatlan, különösen egy ilyen rendkívül nyereséges iparágban” – jegyzi meg Cline.

Természetesen a használtruha vagy a jótékonysági üzletekben történő vásárlás nagyszerű módja annak, hogy a már legyártott ruházatot hasznosítsd. De ha újat kell vásárolnod, egyre több olyan vállalat van, amely a fenntarthatóságot helyezi előtérbe üzleti modelljében – részesítsd ezeket előnyben!

Előző bejegyzés

Home-office alatt is fitten és egészségesen!

Következő bejegyzés

Hogyan maradj erős 40 felett?